1960 KC Anayasası ve Milletvekilliği

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 5 Nisan 2006 Saat : 5:41


 

Aşağıda yazdığım 4, 5, 6 ve 10.cu maddeler 11 Şubat 1959 tarihli Zürih’te Türkiye ve Yunanistan Başbakanları tarafından imzalanan “Kıbrıs Cumhuriyeti Temel Yapısı” bölümünden alınmıştır.

 

Bir müddet evvel, aralarında bir tanede KKTC Meclisi üyesi Milletvekilin bulunduğu  72 tane Kıbrıs Türk vatandaşı, 28 Mayıs 2006 tarihinde, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasındaki haklarını talep ederek, Kıbrıs’ın güney kesiminde yapılacak Milletvekilliği seçimlerine katılmak başvurusu yapmışlardı.

 

Aşağıdaki maddelere bakıyorum da, bu arkadaşların Milletvekilliği adaylıkları, hangi mevcut kalmış “Temel Yapı” bölümünün hangi maddesine uyacak çok merak ediyorum.

 

4. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı 5 yıllık bir süre için seçilecekler.

Bu mevkilerin, gaybubet, engel ve boşalması durumlarında, Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısının yerini, Temsilciler Meclisinin aynı topluma mensup Başkanı ve Başkan Yardımcısı alacaktır.

Her iki mevkiden biri boşaldığında o mevkiin seçimi 45 günü geçmeyen bir süre içinde yapılacaktır……

5. Yürütme erki, Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısında toplanacaktır. Bu maksatla, 7 Rum ve 3 Türk’ten oluşan bir Bakanlar Konseyi (Kurulu) oluşturulacaktır.

İmzalayacakları ortak bir belge ile Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı kendi toplumlarına mensup bakanları atayacaklardır……..

6. Yasama erki, genel seçim hakkına uygun olarak, 5 yıl için % 70 Rum ve % 30 Türk oranında Türk ve Rum Toplulukları tarafından ayrı ayrı seçilecek olan Temsilciler Meclisine verilecektir. Bu oran, istatistik değerlendirmeden ayrı olarak saptanmıştır…..

10. Her toplum, kendisi tarafından saptanacak sayıda temsilciden oluşan bir Cemaat Meclisine sahip olacaktır……

 

Madde 4. şimdilik geçersiz. Cumhurbaşkanı Yardımcısı yok ve yerine bakan Temsilciler Meclisi üyesi bir Türk de yok.

 

Madde 5. şimdilik geçersiz. 7 Rum ve 3 Türk’ten oluşan bir Bakanlar Konseyi (Kurulu) yok.

Madde 6. şimdilik geçersiz. 5 yıl için % 70 Rum ve % 30 Türk oranında Türk ve Rum Toplulukları tarafından ayrı ayrı seçilmiş Temsilciler Meclisi diye bir kurum yok. Önceleri 35 Rum-15 Türk oranında olan sonra da 56 Rum-24 Türk oranına yükseltilen Temsilciler Meclisinde sadece 56 Rum, 1 Maronit, 1 Ermeni ve 1 Latin Milletvekili var. Türkler yok.

Madde 10. şimdilik geçersiz. Ne Rum tarafında ne de Türk tarafında Cemaat Meclisi diye bir kurum yok. Her iki tarafta da sadece Temsilciler Meclisi var.

 

Bence mevcut olmayan ve varlığını yitirmiş bu “Kıbrıs Cumhuriyeti Temel Yapısı” bölümündeki maddelere tuta, hiçbir Kıbrıs’lı Türk’ün Milletvekilliği başvurusu kabul edilmeyecek.

 

Birleşmiş Milletlerin ünlü 4 Mart 1964 tarihli ve 186 (1964) numaralı kararına da bakıyorum, orada da böyle bir şey yok.

Bence boşuna kürek çekiliyor. BU başvurularla elde edilebilecek hiçbir hak olmayacak.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • ABD GAZZE’de Liman istiyor
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
  • Aile Vakfımızın İftar Yemeği
  • Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
  • 60 Yıllık Yanlış Düzeltilmeli
  • Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor?
  • BRTK TV Programı
  • Müzakerelerin İçeriği Değişir mi?  
  • Doğu Akdeniz ve KKTC başlıklı KONFERANS
  • Soğuk Savaş Kızışıyor
  • Okunma 52
    1960 KC Anayasası ve Milletvekilliği için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar