Rum-Yunan danışıklı dövüşü

Rum-Yunan danışıklı dövüşü

Türkiye-AB ilişkilerinin şekillendirilmesinde en üst düzey karar organı olan Ortaklık Konseyinin 45’inci toplantısı bugün Lüksemburg’da başlayacak. Ortaklık Konseyinin bu toplantısı, bu gün aynı zamanda “Bilim ve Araştırma” başlığında Türkiye’nin AB ile fiili müzakerelerin başlatılması açısından da çok önemli.

 

Tabi başlayabilirse. Kıbrıs’lı Rumların Yunanistan’la beraberce oynadıkları danışıklı dövüşe de sahne olacak bu başlangıç. Dora teyzemize göre bugünkü olası “Rumların VETO’sundan hiç haberi yokmuş”.

Rum kesiminin Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili fiili müzakerelerin başlatılması konusundaki olumsuz tutumunu İstanbul’da öğrenmiş ve Rum kesiminin, bu gün başlayacak olan Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili müzakereler konusundaki olumsuz tavrı yüzünden Türkiye-AB ilişkilerinde kopan fırtına nedeniyle son derece zor durumda kalmış.

 

Tam Kıbrısca “İnananında!”. Yunanistan’ın onayı olmadan Kıbrıs’lı Rumların tuvalete bile gidemeyeceğini sağır sultan bile biliyor.  Nasıl olmuşsa duymuş da geçenlerde bana soruyordu.

 

Türkiye ile AB arasında 1963 tarihli Ankara Anlaşması ile kurulan Ortaklık Konseyinin gündemi, üst düzey bürokratlar seviyesindeki Ortaklık Komitesince belirleniyor ve Türkiye, AB Komisyonu ve AB Konseyi temsilcilerinden oluşan bakanlar düzeyindeki bu  Konsey, yılda iki kez toplanıyor ve kararlarını oy birliğiyle alıyor.

 

Ortaklık Konseyi toplantısının ardından düzenlenmesi öngörülen Hükümetler Arası Konferans ile, “Bilim ve Araştırma” başlığı (faslı) altında Türkiye ile AB, fiilen katılım müzakerelerine başlayacak.

 

Kıbrıs’lı Rumlar tabi pusuda bu günü bekliyorlardı ve gün geldi çattı. Hemen masaya Türk deniz ve hava limanlarının, Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına açılmasını ve belirlenecek bir tarihte de, Türkiye’nin Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetini tanıması koşulunu koydular.

 

Başlığın içeriği ile Rumların yukarıdaki talebinin bir ilişkisi yok ama şantaj şantajdır.  Yarın görevini Lillikas’a devredeck olan Yakovou, AB’li ortaklarına sunduğu mesajında, ilkelere dayalı koşullarının tatmin edilmemesi halinde Türkiye-AB müzakerelerinde ilk başlığın açılmasına onay vermeyeceğini açıkça belirtti.

 

Rumlara göre bu başlık sorunsuz olarak açılıp aynı gün veya daha sonra kapanırsa, Türkiye’ye, Avrupa Birliğine karşı yükümlülüklerini yerine getirmeden de bir faslın kapanabileceği gibi yanlış bir mesaj vereceğini iddia ediyor.

 

Politikada ve gerçek hayatta buna “Ucuz Kahramanlık” deniyor.  Rumcada da karşılığı “Bedavadan Kabadayılık”.  Tam yerine “cuk” diye oturan, Rumlara yakışan bir tabir.

 

Elleri kolları bağlı sandığı rakibine kabadayılık yaptığını sanıyor Rumlar. Biz bu filimi 1821’de Yunanistan’da, 1897’de Girit’te, 1922’de Sakarya’da ve 1974’de Kıbrıs’ta görmüştük.

Avrupalıların gazına gelen Yunanlılar kendilerini güçlü sandıkları her seferinde, hüsranla oturmuşlardı yerlerine.

 

Tarih tekerrürden ibarettir. Bu sözü boşuna söylemediler. Şimdi aynı film gene sahnede ve yerine hüsranla oturacak olan da Türkler olmayacak.

12 Haziran 2006
Rum-Yunan danışıklı dövüşü için yorumlar kapalı
Okunma 55
bosluk

AB’nin temas grubu adlı Garagözleri

AB’nin temas grubu adlı Garagözleri

Bence Avrupa Birliği tam bir şov gösterisine başladı. Önce hiçbir işe yaramayan Mali yardım Tüzüğü, arkasından içinde “Moratoryum” olan Direk Ticaret Tüzüğü şovu, şimdi de “Avrupa Parlamentosu Yüksek Seviyede Temas Grubu”nun KKTC ziyaretleri.

Havanda su dövmenin Avrupalıcası

 

AP Temas grubu zaten ölü doğduydu. KKTC’de görüşmeler ve incelemeler yapmak için bu grubun KKTC’ye gelmesi sadece 1.ci sınıf ağırlamalar ve konaklamaların yer alacağı turistik bir geziden öteye hiçbir zaman gitmedi ve gitmeyecek de.

 

İsmi büyük, kendi peşin hükümlü ve fasa fiso “Avrupa Parlamentosu Yüksek Seviyede Temas Grubu”nun KKTC ziyaretlerinin birincisinin sonucu tam bir fiyasko olduydu.  Adadaki gerçeklerle ilgili hiçbir doküman okumadan, utanılacak bir şekilde Kıbrıs’ın kuzeyinde mahsur kalmış Kıbrıs’lılarla görüşebilmek için gelmişlerdi.

Biz de onları elimizde Türk ve KKTC bayrakları ile karşılayıp, kuzeyde mahsur insanlar olmadığını, sadece Kıbrıs’lı Türklerin olduğunu ve kan pahasına kurdukları KKTC’de yaşadıklarını hem göstermiş hem de söylemiştik.

 

Bu “Garagözler” geçen defa yaptıkları hatadan hiç ders almadan gene geldiler. Akıllarınca ellerini kollarını sallayarak Maraş’a gireceklerdi ve araştırma yapacaklardı. Kendileri Güney Kıbrıs’ın efendileri olabilirler ama bizim hükümetimizden izin almadan da bizim topraklarımız içinde hiçbir yere gidemezler.

 

Zaten daha KKTC’ye gelmeden kafalarında ne var,  KKTC için neler düşünüyorlar ve Kıbrıs konusunda hangi tarafı ve kimi destekliyorlar, bu herkes tarafından biliniyor.

 

İlk Kıbrıs seferinden sonra geriye dönüşlerinde grubun adını Avrupa Parlamentosu, Kıbrıs’lı Tüklerle Yüksek Seviyede Temas Grubu” olarak değiştirmişler (?) ama grubun Larnaka’dan adaya ayak basması ve sonra da KKTC’ye geçmesi, grubun yeni ismi ile hiç bağdaşmıyor.

 

Rumların temsilcilerine “Milletvekili”, bizim Milletvekillerine de “Temsilci” demeleri  daha peşinen akıllarındakini ve zikirlerindekini ortaya koyuyor.  Sarayda resim çekerken de, kan pahasına, ter pahasına, göz yaşı pahasına kurduğumuz KKTC devletimizin hiçbir alameti, hiçbir amblemi, bayrağı veya KKTC’yi hatırlatacak hiçbir şeyin olmayacağı koşulunu koymaları ise asla kabul edilebilir bir yaklaşım değil.

 

Kendilerini, KKTC Cumhurbaşkanının Sarayında kiminle görüşüyor zannediyorlar acaba?

 

Siz, bu “Garagözlerin”, pardon, ünlü ve yüksek seviyeli temas grubunun yazacağı KKTC raporunu okuduktan sonra bana gene hak vereceksiniz.

 

Bunlar tam birer Garagöz. Şimdi de gözlerini Maraş’a diktiler. Referandum öncesi verdikleri sözlerle, sonrasında yaptıkları hiç bağdaşmıyor. Güvenilir insanlar değiller ve utanmadan, sıkılmadan “Kıbrıs’ın kuzeyinde mahsur kalmış Kıbrıs’lılarla görüşmek” için gene geldiler.

4 Haziran 2006
AB’nin temas grubu adlı Garagözleri için yorumlar kapalı
Okunma 55
bosluk
Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
Samtay Vakfı
kıbrıs haberleri
kibris 1974
atun ltd

Gallery

Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

Arşivler

Son Yorumlar