





Geçen hafta ünlü Newsweek dergisinde bir yazı okumuştum.
Yazının baÅŸlığı “Tahran Nükleer Teknoloji Elde etmeye Çalışıyor”, tarihi 20 Ekim 2009 ve yazarı da Mark Hosenball idi.
Yazı bana çok ilginç geldi.
“Uzun bir müddet Orta DoÄŸu’daki casusluk faaliyetlerinin ve entrikaların kavÅŸak noktası olan Kıbrıs, günümüzde İran’nın nükleer programının araÅŸtırılmasında dikkat çeken bir rol oynamaktadır.” cümlesi ile baÅŸlayan bu yazının ilk paragrafı “Avrupalı istihbarat teÅŸkilatları ve kanun uygulayıcı kuruluÅŸları tarafından elde edilen raporlara göre, şüphe altındaki İranlı satın alma ÅŸirketleri, atom bombası tasarlamak ve imal edebilmek için gerekli olan batı teknolojisi...
Hristofyas’ı ve de Rumları belli ki bu gidiÅŸat pek de memnun etmiyor.
Hristofyas’ı günlük ve hatta saatlik iyice takip ederseniz adeta serseri bir mayın gibi yalpaladığını görürsünüz.
Bayram deÄŸil, seyran deÄŸil geçenlerde Hristofyas aniden CumhurbaÅŸkanı Mehmet Ali Talat’ın da her ÅŸeyde anlaÅŸma olmaması halinde hiçbir ÅŸeyde anlaşılmış olmayacağı ilkesini kabul ederek müzakere edildiÄŸini dile getirdi.
Sonra da M. A. Talat’ın iki bölgelilik hakkında yaptığı yorumlamayı keyfi bir açıklama ve bu yorumlamanın BM’in tezini teÅŸkil ettiÄŸi yönündeki açıklamasını da yanlış bir düşünce olarak niteleyen Hristofias, hakemliÄŸi ya da Rum tarafına herhangi bir baskı çabasınÄ...
2. tur müzakerelerin önemli baÅŸlıklarından bir tanesi de “Mülkiyet” konusu.
Hatta en önemlisi de diyebiliriz.
“Adalet Mülkün Temelidir” ÅŸeklinde bir de atasözümüz var.
Bu atasözünü Kıbrıs sorununun çözümüne uyarlarsak, müzakerelerin hem Türkleri hem de Rumları memnun edecek bir ÅŸekilde çözülebilmesinin ana unsurlarından bir tanesinin de “Mülkiyet Sorunu”nun adilane bir ÅŸekilde çözülmesi olduÄŸu anlaşılmakta.
Bu günkü müzakerelerin zeminini oluÅŸturan 1977 1. Doruk AnlaÅŸması ile 1979 2. Doruk AnlaÅŸmasının en önemli parametresi, kurulacak ortak devletin “İki Toplumlu ve İki kesimli” olacağı tanımı.
1. Doruk AnlaÅ...
BM Genel Sekreteri Butros B. Gali, 15 Temmuz 1992’de KKTC CumhurbaÅŸkanıı Rauf R. DenktaÅŸ ve Kıbrıs Rum CumhurbaÅŸkanı Yorgos Vasiliu arasında sürdürülen görüşmelerin 2.turunda kapsamlı bir çözüm planı olan “Gali Fikirler Dizisini” (Set of Ideas on an Overall Framework Agreement on Cyprus) diye anılan çözüm planını sundu.
KKTC CumhurbaÅŸkanı DenktaÅŸ bu planın 91 maddesini kabul ederek, diÄŸerlerini müzakere etmek istedi. Harita konusunda ise, ancak bir “Paket anlaÅŸma çerçevesinde toprakta % 29(+) oranına inebileceÄŸini” açıkladı.
Vasiliu ise söz konusu öneriyi tümden reddetti.
CB Rauf R. DenktaÅŸ’ın “bir paket anlaÅŸma çerçevesinde toprakta % 29(+) oranına inebilece...
Hristofyas’ın “İki bölgeli, iki toplumlu federasyon” derken aklında BM’nin söylediÄŸinden ve bizim düşündüğümüzden daha baÅŸka bir görüntü olduÄŸu kesin.
Aklında hep, görüşmelerde Türklere kazık atmak ve müzakerelerin sonucunda da adada “Mutlak Rum Yönetimi” kurmak olduÄŸu çok açık.
Müzakereler sürecinde hangi başlık olursa olsun her yaptığı öneri art niyetli. İyica düşünüldüğü ve analiz edildiği vakit, sözlerinin arkasındaki tuzak ortaya çıkıyor hemen.
Zaten artık bir yanlışlıkla yaptığı öneri iyi niyetli bile olsa, bunun arkasında ne gibi bir kazık var diye uzun uzun düşünmek gerekiyor.
Başkanların son toplantısında Rum lider Dimitris...