





Rum tarafı 19 Şubat tarihinde Temsilciler Meclisinde boşuna “AB’ye üye bir devlet olan ‘Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti’nde garantiler ve garantörler düşünülemez” kararını almadı.
Bu bir tezgahın parçası.
Büyük bir olasılıkla da “Batı” kökenli bir tezgah bu.
Amaç 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına ek olan “İttifak” ve “Garantiler” anlaşmasını Türkiye aleyhine sulandırmak.
“İttifak Anlaşması” Garantör devletlerden sadece iki tanesinin, Türkiye ve Yunanistan’ın, adada belirli sayıda asker bulundurabileceği ile ilgili. Bu anlaşmaya göre Kıbrıs Cumhuriyeti toprakları içinde Yunanistan 950, Türkiye de 650 kişilik birer alay bul...
Yıllardır yayınlanan Avrupa Birliği içindeki kurumların rapor ve belgeleri, bu güne kadar hep taraflı oldu. Sadece Rumların görüş ve isteklerini içerdiler. Hiç bir zaman Türk tarafının istek ve taleplerine de yer verilmedi.
Ocak ayı içinde yayınlanan Avrupa Parlamentosu “Raporu”, söz konusu taraflı parlamentonun Dış İlişkiler Müdürlüğü’nün, Kıbrıs’taki durum ve müzakere sürecine ilişkin kendi iç organlarını bilgilendirmek amacıyla hazırladığı 20 Ocak 2010 tarihli “Belge” ve AB Bölgeler Komitesi’nin “AB ve Genişleme Politikaları” başlığını taşıyan 19 Şubat tarihli taslak raporu1 da her zaman olduğu gibi gene taraflı ve Kıbrıs ile ilgili bölümü sadece Rum tezle...
Rumlar kendilerini güçlü hissettikleri dönemlerde toplum olarak olayları ve gelişmeleri yargılama yeteneklerini kaybederler ve boylarından büyük işlere girişirler.
Bu dengesiz davranışlarının tümü da hüsranla bitmiştir. Bunların en güzel ve en çarpıcı örneklerini yakın tarihimizde çok gördük ve yaşadık.
1821’de Osmanlı Devletine karşı isyan edip bağımsızlık hareketi başlattılar. Osmanlı ordusu Atina’ya girdi ve isyanı, bırakın bastırmayı adeta ezdi. Tazminat karşılığı olarak da Yunan halkından100,000 altın vergi topladı.
1915’de Yunanistan’ın nüfusu yaklaşık 3 milyon ve Anadolu’da yaşayan Türk’lerinki de 10 milyon iken 18 Ocak 1919 tarihinde yapılan P...
Avrupa Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Müdürlüğü’nün, Kıbrıs’taki durum ve müzakere sürecine ilişkin kendi iç organlarını bilgilendirmek amacıyla hazırladığı belge gerçekten de bir yüz karası.
Avrupa Birliği için tam bir utanç belgesi.
Belgenin bir bölümünde, “Kıbrıs adasının Güney kısmı ile Kuzey kısmı” arasında nüfus ve asker sayıları bakımından bir de karşılaştırma var.
Karşılaştırma var da araştırma yok.
Tamamen kafadan atma bilgiler e yer vermişler.
Belge, Güney Kıbrıs’ta 789,300 Kıbrıslı yaşarken Kuzey’de de 88,900 Kıbrıslı ile 160,000 “Türk kökenli” kişinin yaşadığını açıklıyor.
Bu yüz karası ve hiçbir ...
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Müdürlüğü’nün, Kıbrıs’taki durum ve müzakere sürecine ilişkin kendi iç organlarını bilgilendirmek amacıyla hazırladığı belge de Avrupa Parlamentosunun geçen haftalarda yayınlanan Raporu gibi tam bir yüz karası.
20 Ocak 2010 tarihini taşıyan söz konusu belge, Kıbrıs’ın tarihi geçmişine, müzakere sürecine ve günlük hayatına değiniyor.
Değinmesine değiniyor ama Rum görüşü ile değiniyor.
Araştırma yok, sorma yok ama çarpıtma var.
Belgede milat 15 Temmuz 1974.
Yani Kıbrıs’ın tarihi 15 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan’daki Cunta Yönetiminin Makarios’u devirmek için yaptığı darbe ile başlıyor.