KKTC’deki Demokrasi

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 23 Ekim 2004 Saat : 10:48


 

CTP-BG + DP hükümeti istifasını verdikten sonra gönlüm erken seçime gidilemeden önce yeni bir Hükümet kurmak konusunda Demokrasinin son damlasına kadar tüm olanakların denemesi ve gerekli girişimlerin yapılmasıdır.

Hatırlarsanız, Avrupa Birliği komisyon 6 Ekim’de raporunu açıklarken hem komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, hem de Komisyonun tüm 30 üyesi, tüm dünyaya hayran kalınacak müthiş bir demokrasi dersi vermişlerdi. Karar süreci başladığında mevcut 7 komiserden 3’ü HAYIR, 4’ü EVET görüşündeydi ve Komisyonun diğer üyeleri de yaklaşık aynı EVET/HAYIR oranındaydı. Komiser Verheugen nasıl olsa çoğunluk oyları EVET demektedir, gerisi beni ilgilendirmez demedi ve OY BİRLİĞİ ile kararı çıkartmak için elinden gelen gayreti gösterip, her tür açıklayıcı bilgiyi bıkmadan usanmadan HAYIR düşüncesinde olan üyelere vererek oylama sonucunu nerdeyse OY BİRLİĞİ’ne   (28 EVET – 2 HAYIR) dönüştürmüştü.

Şimdi ben de aynı düşünceyi kendi demokrasimizde koklamak ve görmek arzusundayım.

Kurucu Meclisin, 1974 Barış Harekatından hemen sonra  1975 yılında  oluşturulduğunu düşünürsek ve de toplumumuzun ilk kez koşullarını sadece kendisinin belirlediği Demokrasi ile o gün karşılaştığını varsayarsak, 29 yaşındaki Demokrasimizde, bu gün,  yönlendirici konumda olan kişilerin isimleri, asgari Milletvekili düzeyinde siyasete adım attıkları tarihler ve parantez içinde de siyasetle uğraştıkları toplam yıllar, aşağıdaki listede gösterilmiştir.

Derviş Eroğlu, UBP: 1976  (28 yıl)

Mehmet Ali Talat, CTP : 1994  (10 yıl)

Serdar Denktaş, DP : 1990 (14 yıl)

Mustafa Akıncı, BDH : 1976 (28 yıl)

Hüseyin Angolemli, TKP : 1981 (23 yıl)

Salih Coşar, ÖDP :  1981 (23 yıl)

İzzet İzcan, BKP : 21 Aralık 2003 (? yıl)

Nuri Çevikel, YP : 21 Aralık 2003 (10 ay)

(Bu listede Sayın Mehmet Ali Talat’ın siyasete adım attığı tarih ilk kez Milletvekili seçildiği 1998 yılı olarak değil Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı 1994 yılı, Sayın Akıncı’ın ki ise Belediye Reisi seçildiği yıl olarak kabul edilmiştir.)

Tabi, demokrasiye inanan herkesin gönlü, bu sıkıntılı dönemde iki büyük partinin her tür çekişmeyi ve geçmiş olayları bir kenara bırakıp, birleşerek UBP (19) + CTP (18) = 37 sandalyeli ve Mecliste %74’e çoğunluğa sahip bir koalisyon kurmasıdır.

Ben bu listede sadece Sayın Nuri Çevikel’i siyasete yeni adım atmış bir parti lideri olarak kabul etmekteyim. Her ne kadar Sayın İzcan, Milletvekili seçildiği yıl baz alındığı vakit yeni bir siyasetçi gibi gözükse de, hem siyasette uzun yıllar yoğrulmuşluğu hem de partisindeki yönetici konumundaki arkadaşlarının (Sn. Özker Özgür ve diğer kişiler) uzun yıllar Kıbrıs siyasetine fiilen emek vermiş ve karar almış kişiler olmasından dolayı bence deneyimli bir politikacı olarak algılanması gerekmektedir.

Bu listeye bakınca, kısır çekişmelerin bir kenara bırakıp, yılların verdiği deneyim ile Kıbrıs Türk’ünün içinden geçmekte olduğu bu zor dönemde Demokrasiyi en iyi şekilde kullanmamız ve boşuna bir kaos dönemine sürüklenmememiz  gerektiğine inanıyorum.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • ABD GAZZE’de Liman istiyor
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
  • Aile Vakfımızın İftar Yemeği
  • Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
  • 60 Yıllık Yanlış Düzeltilmeli
  • Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor?
  • BRTK TV Programı
  • Müzakerelerin İçeriği Değişir mi?  
  • Doğu Akdeniz ve KKTC başlıklı KONFERANS
  • Soğuk Savaş Kızışıyor
  • Okunma 75
    KKTC’deki Demokrasi için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar