Kooperatif mi, kalkınma mı

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 8 Temmuz 2009 Saat : 12:12


 

Birkaç gündür Kooperatif Merkez Bankasına bağlı Kooperatif Süt Birimi bütçesinden bir ihracatçı tarafından Romanya ve Londra’ya bir TIR dolusu hellim ihraç edileceği gerekçesiyle 36 bin Sterlin ve Maliye’den de 24 bin 500 Euro tutarında ödeme yapılması ve sonra da hellimlerin 3.5 ay sonra KKTC’ye geri dönmesi “benzeri görülmemiş bir skandal” olarak nitelendirilirken Kalkınma Bankasındaki yasal bir uygulama gözlerden maalesef kaçmakta.


Geçmiş yıllarda Kalkınma Bankasının Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığım için Küçük işletmelere kredi verebilmek ve KKTC’nin kalkınmasına katkı koyabilmek için Kalkınma Bankasına para bulmanın, sermaye koymanın  zorluklarını bilen ve bu zorlukları bire bir yaşayan bir kişiyim.


Kimlere dil dökmedim ki?


Kimlere yalvarmadım ki kasaya birkaç kuruşu koyup başvuru yapan yatırımcılara kredi verebilmek için.
 
2004 yılında göreve geldiğimde, önüme mahkemelik bir dosya konmuştu.


Görev süreleri 13/07/2001 tarihinde son bulmuş olan Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısının talepleri ile ilgili olarak.


Her ikisi de görevlerine Bakanlar Kurulunun adlığı bir kararla yani politik atama ile getirilmişlerdi.


Yönetim Kurulu da bu iki kişi tarafından hazırlanmış iş sözleşmesini onaylamış ve göreve başlamışlardı.


Ne var ki sözleşme süresi, Bakanlar Kurulu söz konusu kişileri atadığı gibi görevden alacağı tarihe kadar değil “5 yıl süreli” olarak yazılmış sözleşmeye.


Yani iktidar değişir de göreve yeni gelen kişiler tarafından görevden alınırlarsa çalışmadıkları aylarında kendilerine ödenmesini sağlayacak bir madde koymuşlar veya bilerek konmuş bu sözleşmeye.


Ve ben göreve geldiğimde, konu mahkemeye intikal etmişti bile. Yıllar sonra Lefkoşa Kaza Mahkemesi de 29/2/2008 tarihinde vermiş olduğu hüküm ile bu ödemenin yapılmasın reddetmiş.


Mahkemenin söz konusu hüküm ile ilgili gerekçesi, hatırladığım basit cümlelerle “Politik atama ile göreve gelirken, her hangi bir zaman da gene politik bir karar ile görevden alınacağınızı bilmenize rağmen 5 yıllık bir sözleşme yaptırarak haksız bir kazanç yolu açmışsınız ama bu talebiniz hakça değildir.” deyip kararını vermiş Lefkoşa Kaza Mahkemesi.


Eğer o gün Lefkoşa Kaza Mahkemesi görev süreleri 13/07/2001 tarihinde son bulan Genel Müdüre ve Yardımcısına sözleşme gereği ödeme yapılsın şeklinde bir karar alsaydı söz konusu kişilere ödenecek meblağ  TL 136,000.- ve 111,000.- civarında olacaktı.
 
Konu Genel Müdüre ve Yardımcısı tarafından istinaf edilerek Yüksek Mahkemeye aktarılmış ve Yüksek Mahkeme de yapılan itirazı görüşerek  8/5/2008 tarihinde 37/2008 sayılı bir karar almış.


Karar aynen aşağıdaki gibi; 


“Lefkoşa Kaza Mahkemesinin 29/2/2008 tarihinde vermiş olduğu hükmün tadiline ve Davalı KKTC Kalkınma Bankası’nın Davacı …….’na ve Yardımcısı ……’na   730,000. YTL ödemesine.


Bu meblağın 27/5/2008 tarihine kadar ödenmesine,  bu tarihe kadar ödenmesi durumunda tüm talep, masraf ve faizin tatmin olmasına, ödenmemesi durumunda ise yukarıdaki meblağa 27/05/1998 tarihinden itibaren % 14 faiz uygulanmasına.”


Ve bu karar sonrası da Kalkınma Bankasının kasasından söz konusu kişilere ödenen tazminat, mahkeme masrafları, avukat masrafları olarak yaklaşık 1,000,000 TL (Bir milyon TL) çıkmış.


Bu kişilere ödeme yapıldığı zaman ben görevde değildim artık, ama ödenen bu paraya da ağladım.


Benim Türkiye’ye giderek binbir zorlukla dönemin AK Parti hükümetinden bulduğum kalkınma amaçlı paradan ödenmişti bu meblağ.


Herşey yasalara uygun.


Mahkeme kararı da var.


Ama benim vicdanım çok rahatsız.


Çalışılmamış ve emek verilmemiş bir dönem için çalışılmış ve emek verilmiş gibi maaşlar, tazimatlar ve gecikme faizleri ödenmiş. Kılıfı da Yönetim Kurulu ile imzalanan bir sözleşme ile daha işin başında hazırlanmış.


Kurumlarımızı koruyan bir mekanizma olmalı devletimizin yapısı içinde.


Sayıştay veya Savcılık veya bir başka kuruluş.


Kalkınma Bankasının, söz konusu dönemde bu sözleşmeye itiraz etmeyip, Bankanın menfaatlerini göz ardı ederek sözleşmeye imza atan YÖNETİM KURULU üyeleri bu parayı Kalkınma Bankasına geri ödemelidir. 


Dönemin Yönetim Kurulu üyelerinin tüm mal varlıklarına el konularak bu meblağın Kalkınma Bankasına geri kazandırılmalı ve bir örnek teşkil etmelidir.


Gerek Kalkınma Bankasındaki gerekse de diğer kurumlardaki Yönetim Kurullarının da artık politik atama sözleşmelerini süreli değil, “Görevden alınana kadar” koşulu ile onaylamaları gerekmektedir.


Gerçekten çok akıllıyız.


Binbir zorlukla, kan pahasına, göz yaşı pahasına kurduğumuzu Devletimizi haksızca ama yasal yollardan soymak için dahiyane yöntemler bulmakta üzerimize yok. 


 

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • ABD GAZZE’de Liman istiyor
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
  • Aile Vakfımızın İftar Yemeği
  • Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
  • 60 Yıllık Yanlış Düzeltilmeli
  • Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor?
  • BRTK TV Programı
  • Müzakerelerin İçeriği Değişir mi?  
  • Doğu Akdeniz ve KKTC başlıklı KONFERANS
  • Soğuk Savaş Kızışıyor
  • Okunma 25
    Kooperatif mi, kalkınma mı için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar