Lordos ve Vakıf Malları

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 9 Mayıs 2009 Saat : 12:12


 

Rumların zengin ailelerinden Lordos’un varisi Konstantinos Lordos’un da içince olduğu Maraş kökenli Rumların topluca Maraş’ta kalan taşınmaz malları için AİHM’ye 20 Aralık 1989’da yaptıkları başvuruya sıra gelmiş gözüküyor.


Söz konusu başvuruyu yapanlar Maraş kökenli Konstantinos Lordos, Kikis Hristofidis, Yoannu Savro, Areti Yonidu ve Mihali Evangelidi, Dipkarpaz kökenli Zaharias Spiridonos, Kumyalı kökenli Loizos Loizidis ve Hristos Hacimanolis, İskele kökenli Panayotis Sergis, Çayönü kökenli Georgios Ruvas, Lefkoşa kökenli Eleni Andoniadu ve Nijerya doğumlu Stelios Mandritis. 



Topluca başvuruyu yapan Rumların avukatlarına göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’in bugüne kadarki uygulamasına devam etmesi halinde, toplu başvuruda bulunan 12 Rum’un davasında Türkiye 100 milyon Euro’nun üzerinde tazminat ödemek zorunda kalabilirmiş.



Artık Maraş’ın Türk toprağı olduğu iddiasını masaya koymamızın zamanı geldi, fırsatı da elimize geçti.


Güneyde kalan Vakıf Mallarımızın bırakın 20.ci yüzyılın başında İngilizlerin yardımı ile Rumlarca yağmalanmasını, günümüzde bile kılıfına uydurulup yağmalanmakta ve Rum arazisi olarak tescili yapılmaktadır.


Şimdi de Limasol’daki Nikos Pattihis Caddesi üzerinde yer alan EVKAF’a ait geniş arazinin Limasol Belediyesi’ne devredilebilmesi için kollar sıvandı.


Limasol Belediyesi söz konusu alanı park yapmak niyeti ile Kıbrıs Rum Hükümetinin İç İşleri Bakanlığına başvurdu. Başvuru hemen onaylandı ve söz konusu pahası biçilmez geniş arazinin Belediyeye devredilmesi konusunda da Limasol Belediyesi ile Rum İçişleri Bakanlığı arasında bir anlaşma imzalandı. 



Sıra  atalarımızdan kalan söz konusu Vakıf malının önce yeşillendirilerek park haline getirilmesi sonra da iç edilmesi için Rum İçişleri Bakanlığı’na bağlı “Kıbrıs Türk Mallarını İdare Birimi”nin yazılı onayına geldi.


Onay da çıkınca Vakıflar İdaremize ait mülk, önce Rumların kontrolüne sonra da tapusuna geçecek.


Biz bu yasal kılıflı dümenleri çok gördük ve çok yaşadık.



Öncelikle AİHM’deki Arestis davasında yargıçlara soramadık, Maraş sakini olan Arestis’in Türkiye aleyhine AİHM’de dava açarken Kıbrıs Rum Hükümetinin niye Arestis’e koçan (tapu belgesi) vermediğini ve İçişleri Bakanlığından yalan beyanla, 1974 Barış Harekatı sırasında Tapu kayıtlarının kaybolduğu gerekçesi ile sadece mal sahibi olduğuna dair bir evrak verdiğini. 



Orijinal koçanı AİHM’ye verselerdi, Mülhak bir Vakıf olan, yani mal sahibinin Osmanlı Yasalarına göre Hak’kın (Allah’ın) olduğu Abdullah Paşa Vakfının taşınmaz malının nasıl olup ta, 15 Eylül 1913 Pazartesi günü Arestis’in dedesi Mavroudi Hacı Hambi Mavreli’ye Koçan No. 680 ile miras olarak kaldığını açıklamak zorunda kalacaklardı.



Maalesef adadaşlarımız olan Rumların büyük çoğunluğunun işi gücü organize sahtekarlık. Önce taşınmazı ustalıklı bir sahtekarlıkla üzerlerine geçirirler arkasından da sanki söz konusu taşınmaz mal onlarınmış gibi yaygarayı basarlar. Sonra da hak aramak bahanesi ile de ABAD’a, AİHM’ye ve aklınıza gelen her yere başvururlar.



Şimdi tam sırası.


Elimizde topluca AİHM’ye baş vuru yapan ve Türkiye’den 100 milyon Euro’nun üzerinde tazminat almayı düşleyen yukarıda adlarını belirttiğim Rumların mülklerine ait tapu kayıtları bulunmaktadır. Neredeyse tümü de yağmalanmış Vakıf mallarımızdır.


Bu sefer mallarımızı geri talep etmeliyiz, hem de AİHM’de.


KKTC’de bu konuda deneyimli bir çok hukukçumuz vardır. İsim isterlerse hemen verebilirim. Yüzyıllardır yağmalanmış ata topraklarımızı geri alabilmenin zamanı gelmiş ve çatmıştır. Beş yıldır, Vakıflar İdaremiz bu konu ile hiç ilgilenmemiştir. Neyse ki artık değişiyorlar.     


Rumların işlerine geldi mi ellerinde tapu kayıtları yoktur ve İçişleri Bakanlığından bir yazı alırlar, işlerine gelmedi mi de, bizde de Tapu kayıtları var derler ve Orams davasında olduğu gibi aniden taşınmaz malın koçanını ilgili mahkemeye sunarlar.


Bölgede yaşayan insanlardan aldığım duyumlara göre Orams’ın evinin üstünde bulunduğu arazi, bir dönem Türk Vakıf arazisi imiş. Doğru mu bilemiyorum. Beni Vakıflara sokmuyorlar. Başvurularımı, üçüncü şahıslara bilgi veremeyiz deyip geri çeviriyorlar.


Araştırdık mı? 

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • ABD GAZZE’de Liman istiyor
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
  • Aile Vakfımızın İftar Yemeği
  • Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
  • 60 Yıllık Yanlış Düzeltilmeli
  • Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor?
  • BRTK TV Programı
  • Müzakerelerin İçeriği Değişir mi?  
  • Doğu Akdeniz ve KKTC başlıklı KONFERANS
  • Soğuk Savaş Kızışıyor
  • Okunma 126
    Lordos ve Vakıf Malları için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3

    Arşivler

    Son Yorumlar