Türk Milletvekilleri (Rum) Meclise giremez

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 15 Nisan 2006 Saat : 5:49


 

28 Şubat 2006 tarihinde 78 Kıbrıslı Türk tarafından, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti ilgili makamlarına yapılan 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Kuruluş Anlaşmasına göre seçme ve seçilme hakkı başvurusuna  Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Andreas Christou’dan yanıt geldi.

 

Yanıt doğal olarak olumsuz.

 

Yanıtın içindeki “Toplumunuz……., devletin anayasal organlarından çekilip katılmaması, ammeyi ilgilendiren konuların yürütülmesinde yer almaması ve anayasal organlara ve işlere katılmaması devam ettikçe, ….” ve “Yukarıda belirtilen düzen, yani üyesi olduğunuz Türk toplumunun yokluğu, söz ettiğiniz anayasal düzenlemelerin işlemesini imkansız kılmaktadır.” cümleleri ibret vericidir.

 

Christou’ya göre bu görevlerden kendi istek ve arzuları ile Türkler çekilmiştir ve o gün bu gün ammeyi ilgilendiren konuların yürütülmesinde ve anayasal organlarda yer almayı reddetmişlerdir.

E vallahi, yalanın bu kadarına da pes doğrusu.

 

Aşağıda tam 41 yıl evvel,  23 Temmuz 1965 tarihinde Fileleftoros Gazetesinde çıkan haber içinde dönemin Meclis Başkanı Glafkos Klerides’in açıklaması bulunmaktadır.

 

TÜRK MİLLET VEKİLLERİ MECLİSE GİREMEZ

Klerides’in, Meclis Başkanı sıfatıyla Türk milletvekillerinin Meclis toplantılarına katılmalarına izin verilmeyeceğine ilişkin olarak söyledikleri:

“…Türk milletvekilleri Sn. Bernandes (BM. temsilcisi) vasıtası ile haber göndere­rek seçim yasası hakkındaki Meclis toplantılarına katılmak istediklerim bildirmişler­dir.

Bernandes’e verdiğim cevapta Türk milletvekillerinin Meclis’e gelmelerinin sa­dece kendi arzularına bağlı bir şey olmayacağım, bunun için bazı şartlar bulunduğu­nu söyledim.

Birinci esas şart şudur ;

Türk tarafı Meclis’ten geçen konuların, hükümet tarafından Rum bölgelerinde ol­duğu gibi, Türk bölgelerinde de tatbik edilmesini kabul etmelidir.

İkinci esas şart oy verme usulünün kaldırılmasıdır. Geri gelmek isteyen Türk mil­letvekilleri, Rum üyelerle müştereken oy vermeyi kabul etmelidirler.

Oylar bir bütün olarak sayılacak, Türk ve Rum milletvekilleri ayrı ayrı oy verme­yeceklerdir.

Ayrıca Türk milletvekillerinin hükümeti tanıdıklarını belirten bir beyanda bulun­maları gerektiğini ileri sürdüm, fakat Türkler bunları kabul etmeyeceklerim ileri sürdüler.

Böylece Meclise katılma sorunu halledilmedi. Türk milletvekilleri öne sürdüğüm şartlan kabul etmeden dahi Meclis toplantılarına katılma hakları olduğunu ileri sür­düler

Türk milletvekilleri ayrılırken yarın toplantıya geldikleri taktirde ne olacağım sordular.

Samimiyetle cevap verdim ki;

GELDİKLERİ TAKDİRDE TOPLANTIYA KATILMALARINA MÜSAADE EDİLMEYECEKTİR.

Türk tarafı Meclis çalışmalarına muntazaman katılma hususunu da ileri sürmüş, fakat bunun için anayasanın tamamıyla tatbik edilmesini şart koşmuştur. Fakat bu, ay­rı oy çoğunluğu usulünün devam ettirilmesi demek olacaktır .

ONUN İÇİN ASLA KABUL EDİLEMEZ DEDİM. MECLİS’İN TÜRK ÜYE­LERİNİN HUKUKİ DAYANAĞI BULUNMADIĞINA İNANIYORUZ. TÜRK ÜYELERİNİN BURAYA İZİNSİZ GELEBİLECEKLERİNİ SANMIYORUM.”

 

Bu açıklama Kıbrıs’lı Türklerin niye Kıbrıs (Rum) Meclisinde yer alamayacaklarını gerçek nedenleri ile ortaya koymaktadır. Ya dönemin Cumhurbaşkanı (Etnarh) Makarios’un 13 maddelik Anayasa değişikliklerini Türkler kabul edeceklerdi ya da,  Kıbrıs Cumhuriyeti meclisinden kovulacaklardı. Dönemin Kıbrıs’lı Türk Milletvekilleri 2.ci şıkkı tercih ettiler.

Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Andreas Christou,  açıkçası hikaye okumaktadır.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • ABD GAZZE’de Liman istiyor
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
  • Aile Vakfımızın İftar Yemeği
  • Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
  • 60 Yıllık Yanlış Düzeltilmeli
  • Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor?
  • BRTK TV Programı
  • Müzakerelerin İçeriği Değişir mi?  
  • Doğu Akdeniz ve KKTC başlıklı KONFERANS
  • Soğuk Savaş Kızışıyor
  • Okunma 58
    Türk Milletvekilleri (Rum) Meclise giremez için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar