Yer isimlerini değiştirmek bu kadar kolaymı?

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 9 Ağustos 2006 Saat : 6:19


 

3-7 Nisan 2006’da yapılan “3. Kültür-Sanat Kurultayı”nda Halk Bilimi Alt Kurulu’nun Folklor Bölümünde son gün olan 7 Nisan günkü toplantıda üç tane de öneri yapıldı.  Bunlardan bir tanesi çok ilginçti ve başlığı da “1958’den itibaren Türkçeleştirilen köy, sokak ve yer isimlerinin eski haline döndürülmesi idi. Fırsattan istifade yapay çoğunlukla bir de oylama yapıldı ve 48 lehte, 30 aleyhte oyla “1958’den itibaren Türkçeleştirilen köy, sokak ve yer isimlerinin eski haline döndürülmesi” yönünde tavsiye kararı alındı.

 

Öneriyi sunan Kurul Başkan Yardımcısı’da Ben Kıbrıslıyım, Orta Asya’dan gelmedim. Benim Anadolu ile bir alakam ve bağım yoktur. Benim kültürümle oynamayın. Türkçe köy, sokak ve yer isimleri kaldırılmalı, eski isimler kullanılmalıdır. Türkçe isimlerin değiştirilmesi tapu kayıtlarında ve haritalarda yaşanan sıkıntıları da çözecektir” şeklinde konuşma bir konuşma yaptı. Sanki bizler onun fikrini kabul etmeye mecburmuşuz gibi .

Alt Kurul toplantısı ile ilgili iddialar da var toplumumuzun içinde. O dönemde yerel gazetelerin bir tanesinde konu ile bir katılımcı tarafından yazılan bir yazı ve yorum da çıkmıştı. İddiaya göre öneriyi yapan kişinin “Ben Türk değilim, Kıbrıs’lıyım” dediği ve önerinin öyle çok masum olmadığı ve daha evvelden tüm gerekli hazırlıkların yapıldığı, oylama ile ilgili kulis faaliyetlerinin tamamlandığı sonra da öneri olarak alt kurula getirilerek kabul ettirildiği belirtiliyor. İddialara göre o günkü katılımcı sayısı her günkünden daha fazla imiş.

Bu kişi kendini ne hissederse hissetsin bu beni çok ilgilendirmez, önemli olan bizlerin kendimizi ne hissettiğimizdir. Ben kendimi Anadolu ile olan bağı hiç kopmamış bir Türk hissediyorum.

Bu toplumun çoğunluğunun yer isimleri konusunda ne düşündüğü hiç sorulmayacakmı?. Yer isimleri, kendini, halen var olmayan ve bu güne kadar hiç var olmamış, tarih kitaplarında yer bile verilmemiş “Kıbrıslı” zanneden bir kişinin yapay olarak topladığı çoğunluğun kararı uyarınca mı değişecek.

Sanırım bu konuda “Referandum” yapılması gereklidir ve halkımıza yer isimlerinin değiştirilip değiştirilemeyeceği sorulmalıdır.

Ben asla kaldığım yerin isminin “Ay. Luka” veya “Ayios Lucas” olmasını istemiyorum. Bu öneriyi yapan kişi, Ayios Lucas’ın yani Aziz Luka’nın kim olduğunu biliyormu acaba? Yoksa Metehan’a, Ayios Demetios demek daha mı uygun geliyor bu arkadaşlarımıza. Ayios Demetios’un yani Aziz Demetios’un ismini bizler niye yaşatmaya bu kadar meraklıyız.  Ortodoks dininin yarattığı ve benim dinimde, kültürümde, tarihimde, geçmişimde, yaşantımda yer almamış, yeri bile olmayan bu kişinin adını niye kullanmak zorunda olduğumu, niye bu fikrin bizlere 48 kişinin fikri diye empoze edilmeye çalışıldığını bir türlü anlayamıyorum.

 

Yer isimleri asla Rumcalaşmayacak. Yılardır çektiğimiz sıkıntıları, verdiğimiz şehitleri, yaşadığımız göçleri, maruz bırakıldığımız insanlık dışı davranışları, ve hala daha yaşamakta olduğumuz dünyadan dışlanmayı ve ambargoları unutmayı ve Rumları isimleri kullanmayı hiç kimse bize empoze demez.

İsteyen, Rumca isimlerin kullanıldığı Güneye gider ve orada “Kıbrıslıyım” diye yaşar ve hanyayı konyayı öğrenir. Kıbrıslılık diye bir kavramın olmadığını da, Türklere ortak bir devlette 5.ci sınıf bir vatandaşlık verileceğini de, kısa yoldan hemencecik öğrenir.

Yağma yok.

Hiç kimse yer isimlerini Rumcalaştıramayacak. Halkımız buna müsaade etmeyecektir. Tarih ise çağlar boyu lanetleyecektir.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • ABD GAZZE’de Liman istiyor
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
  • Aile Vakfımızın İftar Yemeği
  • Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
  • 60 Yıllık Yanlış Düzeltilmeli
  • Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor?
  • BRTK TV Programı
  • Müzakerelerin İçeriği Değişir mi?  
  • Doğu Akdeniz ve KKTC başlıklı KONFERANS
  • Soğuk Savaş Kızışıyor
  • Okunma 55
    Yer isimlerini değiştirmek bu kadar kolaymı? için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar