Bu Seneki Mesajlar Çok Farklı

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 20 Temmuz 2008 Saat : 12:12


 

Bu sene kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı diğerlerinden çok farklı. Hem coşku, hem değer, hem mana hem de kutlamalar bakımından geçmiş yıllara kıyasla çok farklı oldu.


İki tane en yetkili “Birinci ağızdan” bizlere mesajlar verildi. Özellikle de çözüme yönelik, statüye yönelik ve geleceğe yönelik.


“Birinci ağız” tanımı, yabancı dillerde çok sık kullanılan bir terim. Aracısız olarak bir kişiden doğrudan verilen bilgi manasında kullanılıyor. Buradaki tanımım Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet A. Talat ile T.C. Başbakanı Sayın Recep T. Erdoğan’ı kapsıyor.  


KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet Ali Talat’ın, T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in, TBMM Temsilcisi Muhyettin Aksak’ın, T.C. Başbakanı Sayın Recep T. Erdoğan’ın, KKTC Başbakanı Ferdi S. Soyer’in ve TSK Temsilcisi Org. Saldıray Berk’in Anıt Özel Defterlerine yazdıklarını ve törenlerde yaptıkları konuşmaları onlarca kez okudum.


Hepsinin içinde önemli mesajlar ve Türkiye Cumhuriyetinin Kıbrıs konusuna bakış açısının kesin tanımı var.


Özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Talat’ın 2005 Nisanında oturduğu “Cumhurbaşkanlığı koltuğu”nun acemiliğini, aradan geçen yıllar, yaşanan olaylar ve edinilen deneyimlerden sonra üzerinden attığını gözlemledim.
Beni en çok etkileyen de; KKTC devletine ve olgusuna sahip çıkması oldu.
Türk ordusunun adadan çekilmesinin sorunun çözümüne yardımcı olacağının ifade edilmesini iyi niyetle bağdaştırmadığını” söylemesi ve “Türk ordusunun adadaki varlığı Kıbrıs sorununun nedeni değil, sonucudur. Bu yüzden neden ortadan kalkmadan sonucun ortadan kaldırılması söz konusu dahi olamaz” demesi ve bizlere özgürlüğümüz kazandıran, adaya barış ve huzur getiren adamızdaki Türk Barış Kuvvetlerine gerçek değerini vermesi ve bunu halka da yansıtması oldu.


Anavatanımız Türkiye’nin ve Türk Hükümetlerinin de “Olmazsa olmaz” nitelikte olduklarını hissetmesi, vurgulaması ve bunu mikrofonlarda halka hitap ederken dile getirmesi oldu.


Bunlar bence, bu seneki kutlamalardaki çok önemli detaylar ve gelişmelerdi.
  
Cumhurbaşkanı Talat’ın “Şimdi artık çözüm zamanı” demesi, vizyonunun “İki kesimli, iki halkın siyasi eşitliğine dayalı yeni bir ortaklık devleti ve iki kurucu devletin eşit statüsü olduğunu” söyemesi ve “Siyasi eşitliklerinden hem de devletlerinin eşit statüsünden asla taviz vermeyeceğini, Türkiye’nin garantisinden asla vazgeçemeyeceğini” kesin olarak vurgulaması, müzakerelerdeki Türk tezinin ne olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. 


Başbakan Sayın Recep T. Erdoğan’ın ise yanında sekiz Bakan, iki tane AKP Genel Başkan Yardımcısı ve geniş bir bürokrat ekibi ile KKTC’ye gelmesi, zaten kendi başına çok önemli bir olay ve diplomatik bir anlam taşıyor.


Daha başından gerek Rumlara, gerekse de AB, BM, ABD ve özellikle de Rumlarla 5 Haziran’da Karşılıklı Anlayış Belgesi (MOU)  imzalayan İngiltere’ye diplomatik dilde verilen önemli bir mesaj.
Türkiye’nin her zaman ve sonuna kadar da KKTC’nin yanında olduğuna dair bir mesaj. Anlayan anlar.


Bence, Başbakan Sayın R. T. Erdoğan ve yanındaki heyet, 18 Temmuz Cuma günü 19:15’de indikleri Ercan havaalanında, bir saat kadar bir süre kalıp, Cumhurbaşkanını kutlayıp hiçbir törene katılmadan 20:15’de geri dönmüş olsalardı bile, Başbakanın böylesi bir ekiple KKTC’ye gelişinin diplomatik mesajı, gene de son derece önemli olurdu.


T.C. Başbakanı Recep T. Erdoğan’ın Anıt Defterlerine yazdıkları ve törenlerde söyledikleri iyice incelendiğinde, ortaya net bir mesaj ve Türkiye’nin Kapsamlı müzakerelerde nasıl bir çözümü hedeflediği iyice ortaya çıkarmaktadır.     


AB’ye üye olmak hedefi ile müzakerelere devam edecek ama Kıbrıs konusunun da AB-Türkiye müzakerelerine engel olmamasını istiyor. Ekim veya Kasım 2009’da açıklanacak  Ab-Türkiye İlerleme Raporundan önce de bu sorunun “Şöyle veya Böyle” çözülmesini arzulamakta.


İşte olayın bel kemiğini bu “Şöyle veya Böyle” olarak tanımladığım çözüm oluşturuyor.
 
Başbakan R. T. Erdoğan’ın konuşmasında “Kıbrıs sorununun yarım yüzyıldır uluslararası toplumun ve BM’nin gündemindedir. Çözüm çabalarında dikkate alınması gereken parametreler sunulmuştur. Kapsamlı çözüm ancak adadaki gerçekler temelinde mümkün olabilecektir. Kimse ama hiç kimse Kıbrıs Türk halkının kendi yönetiminden, eşit statü ve eşit ortaklıktan vazgeçmesini ve azınlık olarak yaşamayı kabul etmesini beklemesin. Hiç kimse bu parametreleri değiştirme gayreti sergilemesin. Kapsamlı çözüm için, Kıbrıs Türk halkı ve KKTC’nin kurucu ve eşit olarak yer alacağı yeni bir ortaklıkla mümkün olacaktır” sözlerini dile getirmesi Türkiye Cumhuriyetinin bu konudaki kararlılığını, hedefini ve çözümün “Şöyle” olarak tanımladığım kısmını açıklıyor.


Çözümün “Böyle” olan kısmı da, KKTC’yi Rum tarafına rakip olabilecek ve acımasız ambargolardan çok fazla etkilenmeyecek ekonomik konuma getirmek, refah seviyesini kalıcı olarak yükseltmek ve dünya ile bağını kuvvetlendirerek, Rumların siyasi konumlarına yakın bir siyasi düzeye çıkarmak.  


Yani Türkiye, Müzakere masasında güçlü olabilmek amacı ile kıran kırana ekonomik ve diplomatik bir mücadeleyi göze almış durumda. Bunu sonuna kadar götürmeye de kararlı. Eğer bu yola girmek zorunda kalırsa, bunun sonu da, bağımsız ve tanınmış bir KKTC için her tür girişimi yapmayı göze aldığıdır.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • ABD GAZZE’de Liman istiyor
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
  • Aile Vakfımızın İftar Yemeği
  • Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
  • 60 Yıllık Yanlış Düzeltilmeli
  • Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor?
  • BRTK TV Programı
  • Müzakerelerin İçeriği Değişir mi?  
  • Doğu Akdeniz ve KKTC başlıklı KONFERANS
  • Soğuk Savaş Kızışıyor
  • Okunma 37
    Bu Seneki Mesajlar Çok Farklı için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3

    Arşivler

    Son Yorumlar