Erken Seçim Ne Vakit

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 3 Ocak 2009 Saat : 12:12


 

Erken Seçim Ne Vakit 


Başbakan Ferdi S. Soyer, yeni yıldan birkaç gün evvel 2009 yılının seçim yılı olacağını açıklamıştı.


Önümüzdeki birkaç gün içinde bu seçim tarihini büyük bir olasılıkla açıklayacaktır.


2009 yılı içinde KKTC Siyasi yaşamı ile ilgili üç tane önemli dönüm noktası var.


Açıklanacak olan “Erken Seçim” tarihinin bu “önemli dönüm” noktaları ile ilgili olacağı kesin. Geçmiş politik deneyimlerimi, Kıbrıs Türklerine özgü “Siyasi Tarihi”ni ve iç politik gelişmeleri dikkate aldığımda “Erken Seçim”in İlkbahar başı, Yaz başı ve Sonbahar sonu gibi üç ayrı dönemin birinde olabileceği ortaya çıkmaktadır.


2009 içinde, KKTC Siyasi hayatında dönüm noktası oluşturabilecek etkenlikteki politik olaylar sırası ile;
1- Türkiye’de 29 Mart tarihinde yapılacak olan “Yerel Seçimler”.
2- Avrupa Birliği ülkeleri içinde 7 veya 14 Haziran günü eşdeğer zamanlı olarak yapılacak “Avrupa Parlamentosu seçimleri”.
3- Avrupa Birliği Komisyonunun 9 Kasım tarihinde açıklayacağı “AB-Türkiye Müzakereleri 2008 yılı İlerleme Raporu”      


Bu politik olayların her üçü de KKTC’de yapılmasına karar verilen “Erken Seçim” tarihini belirleyebilecek ve buna ilaveten de seçim sonuçlarını etkileyebilecek nitelikte olaylardır.  


Türkiye’de yaklaşık üç ay sonra yapılacak olan “Yerel Seçimler”, yani Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği ve Muhtarlık seçimleri, 2007 Parlamento seçimlerinde %47 oy alarak tekrar iktidara gelmiş olan Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) bir nevi halktan “Güven Oyu” almasına dönüşmüştür.


Her ne kadar Belediye Başkanlığı seçimlerinde, adayın kişisel vasıflarının hangi partiden olduğundan daha fazla önemli olsa da, neticede kazanan veya kaybeden, adayın temsilcisi olduğu “Siyasi Parti” olarak tanımlanmakta ve seçim sonuçları açıklanırken de AKP şu kadar Belediye Başkanlığı kazanmıştır diye başlanarak aynı formatta diğer partiler de sıraya konularak açıklama yapılmaktadır.


KKTC’de iktidarda olan “CTP-ÖRP Koalisyon” hükümeti, bir olasılıkla “Erken Seçim Tarihi”ni, Türkiye’deki yerel seçimlere endeksleyebilir. Seçim sonuçlarının açıklanması, mazbataların alınması, Belediye Meclislerinin Başkan ve Yardımcılarının  seçilmesi ve göreve başlamaları için gerekli olan 2-3 haftayı da dikkate alarak, Türkiye’de iktidarda olan AKP hükümetinin tam desteğini talep edebilmek amacı ile “Erken Seçim”  tarihini 29 Mart’tan sonraki  2.ci veya 3.cü Pazar günü olarak açıklayabilir.


Bu seçeneğin bir iyi ve bir de kötü sonucu olabilir.


AKP, Türkiye’deki “Yerel Seçim”lerden beklediği oy oranı ile çıkarsa, “CTP-ÖRP Koalisyon Hükümeti” de bu sonuçtan kendilerine de pay çıkartmak peşine düşebilir ve meydanlarda “AKP’nin desteğinin arkalarında olduğu” imajını yaratmaya çalışarak Kıbrıs Türk Halkından oy isteyebilir. Aksi olursa, iktidara geldikleri 2005 yılından itibaren KKTC’yi içine soktukları ekonomik kriz, siyasi kriz, yasaklama emirnameleri ve halkın hoşuna gitmeyen icraatlarının hesabını vermek ile karşı karşıya kalarak oy kaybına uğrarlar.
     
7 veya 14 Haziran’da yapılacak olan Avrupa Parlamentosu Milletvekilliği seçimleri bir propaganda fırsatı olarak kullanılmak istenirse,  “Erken Seçim tarihi”, AP Milletvekilliği seçimlerine denk getirilebilir.


Bu seçim döneminde, bir olasılıkla iktidardaki koalisyon hükümetini oluşturan siyasi partilere destek vermek için ve “Annan dönemi” rüzgarlarının tekrar estirilmesi amacı ile, AB’nin baskısı, Hristofyas’ın ve de AB komisyonlarında görevli Rum komite üyelerinin “danışıklı” başarısızlığı sonrasında veya önde gelen bir AB üyesi devletin “göstermelik” olağanüstü baskısı ile KKTC’de “AP Milletvekilliği Sandıkları” kurulabilir ve KKTC Meclisi Milletvekilliği seçimleri yapılırken “AP Milletvekilliği seçimleri” de yapılabilir.


İktidardaki partiler, Hazirana kadar geçecek dönem içinde birkaç tane “AB Başlığını” uyum sağlandığı gerekçesi ile kabul ettirerek ve buna ilaveten de “İki tane Kıbrıslı Türk’ü seçim yaparak Avrupa Parlamentosuna Milletvekili olarak gönderiyoruz” propagandası ve “Avrupalılaşmaya az kaldı” sloganları ile bu dönemde yapılacak seçimlerde kendi lehlerine bir rüzgar estirmek düşüncesi ile “Erken Seçim Tarihi”ni 7 veya 14 Haziran olarak açıklayabilirler.


Son seçenek ve olasılığı en az olan “Erken Seçim Tarihi” de, 8 veya 15 Kasım olabilir. Her ne kadar 15 Kasım KKTC’nin kuruluş yıldönümü olsa da politikada hedefe giden her yol mubahtır. 


Yakında “Erken Seçim Tarihi”ni hep birlikte öğreneceğiz.         


Hayırlısı.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • ABD GAZZE’de Liman istiyor
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
  • Aile Vakfımızın İftar Yemeği
  • Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
  • 60 Yıllık Yanlış Düzeltilmeli
  • Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor?
  • BRTK TV Programı
  • Müzakerelerin İçeriği Değişir mi?  
  • Doğu Akdeniz ve KKTC başlıklı KONFERANS
  • Soğuk Savaş Kızışıyor
  • Okunma 31
    Erken Seçim Ne Vakit için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2

    Arşivler

    Son Yorumlar