Otonom Kayıplar Komitesi kuruldu

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 16 Nisan 2006 Saat : 5:49


 

Rumlar, İsviçreli Christopher Girod’un, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi üçüncü üyeliğine atanmasına bir ay önce onay vermişlerdi. Türk tarafı da onayını verince İsviçreli Girod resmen atanmış ve Otonom Kayıplar Komitesi de tekrar kurulmuş oldu. BM Barış Gücü (UNFICYP) dün bu konudaki resmi açıklamayı da yaptı.

 

Bu gelişme ile Papadopulos, Talat ve Möller görüşmesinin ilk adımı atıldı ve bu görüşmede de Teknik Komitelerin en alt düzeyi olan “İnsani konular”ın içeriği saptanacak. Büyük bir olasılıkla bu görüşmenin ortamı, BM’nin Girdo’u tanıtmak için vereceği resepsiyon olacak.

 

Kıbrıs Rum Yönetimi yıllarca kayıpların ölü olduğunu kabullenmedi ve 15 Temmuz-20 Temmuz 1974 tarihleri arasındaki Rumların kendi içlerindeki iç savaş sırasında ölenlerle bunun ardından 1974 Barış harekatı sırasında ölenler arasında ayrım yapmak istemedi. Duygu sömürüsü yapmak için tümünü de Türklerin sırtına yıkmaya çalışıyor.

 

Bunun örneklerini geçmişte görmek mümkün. 30 Eylül 1995 tarihinde, Üçlü kayıplar komitesindeki Kızılhaç temsilcisinin ısrarları üzerine Rum tarafı fena sıkışır. Rum Başsavcı, İncelediği 487 kayıp dosyasından 220’sini zayıf olarak nitelendirir. Yine dosyada ismi geçenlerden 89’unun da ölü olduğunun kanıtlandığını da açıklar. Bu gerçekleri Rum Başsavcı bile saklayadı.

 

Rum tarafında yeniden kayıplar konusu ile ilgili dışa dönük propaganda çalışmaları başladı bile. Rumlar işin reklamını yapmak ve kayıplar konusundaki kendi yüz karalarını örtmek için taktikler saptamaya başladılar.

Maksat Türkleri suçlu iskemlesine oturtmak ve kendilerini acınılması gereken “mağdur” kişiler olarak lanse etmek.

 

Larnaka’da düzenlenen seminerde  “Aleksandros Papahristoforu Vakfı” kayıplar konusunun dışta aydınlatılması ve ileriye götürülmesi için yeni savaşım verilmesi önerisini yaptı ve devletten parasal katkı istedi. Devlet vermezse, devlet kadar zengin Çikko manastırı versin dendi.

Seminerde ayrıca, “Türk arşivlerine girilmesi gerektiği, sadece mezarların açılmasıyla bir yere ulaşılamayacağı” önerildi.

 

Kimdi bu öneriyi yapan. AKEL’in genel Sekreteri ve Rum Meclisi Başkanı Dimitris Hristofyas.  Sözleri içinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilgili arşivlerine ulaşılması gerektiğini de iddia etti Hristofyas.

 

Bence Hristofyas burada aynaya bakmadan konuştu. Buna halk dilinde tam olarak “tencere dibin kara seninki benden kara” deniyor.

 

Rumlar Birleşmiş Milletlere yaptıkları resmi başvuru ile kayıplar konusunu 1974 yılında başlattılar. Rumlara göre kayıplar konusu 1974 yılında başlarken bizlere göre de 1963 yılında başlamaktadır.

Kayıplar konusu bizim için 1963’te Rumların masum Türklere saldırıları ile başladı ve ilk etapta 500 Türk’ün kaybolmasıyla sonuçlandı. Bu tarihten başlamak üzere kaybolan 211 Türk’ün akıbeti hakkında hiçbir yerde resmi bilgi yok.

Belki EOKA arşivlerinde vardır. Hristofyas, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilgili arşivlerine bakılsın derken, yollarda işine gitmekte olan masum ve silahsız Türkleri toplayarak yok eden EOKA’nın da arşivleri taranmalıdır demeliydi ama yiyemedi tabi.

Rumlar her şeyi propaganda için kullanmak sevdasındalar, ölüleri bile.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • ABD GAZZE’de Liman istiyor
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
  • Aile Vakfımızın İftar Yemeği
  • Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
  • 60 Yıllık Yanlış Düzeltilmeli
  • Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor?
  • BRTK TV Programı
  • Müzakerelerin İçeriği Değişir mi?  
  • Doğu Akdeniz ve KKTC başlıklı KONFERANS
  • Soğuk Savaş Kızışıyor
  • Okunma 60
    Otonom Kayıplar Komitesi kuruldu için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3

    Arşivler

    Son Yorumlar