Cumartesi günü geç vakit evimizin yolunu tutarken bizden, her an çağrılabilme olasılığına karşı telefonlarımızı açık tutmamız istenmişti. Dün (Pazartesi sabah Koordinasyon Merkezimizden acil bir telefon aldık. Annan Planı ve ilgili yasalar İsviçre’den gönderilmeye başlanmıştı ve gelecek belgelerin toplamının 9,000 sayfa olduğu bildirildi. Derhal çalışmaya başlamamız ve Salı sabahı 08:00’e kadar tüm gelen evrakları okuyarak karşı yanıtlar ite eksiklikleri tespit edip, diplomasi İngilizcesi ile kaleme alarak İsvicre’deki heyetimize bildirilmesi istenmekteydi.
Maraton çok zorluydu ve ekip halinde çalışmak zorunluluğundaydık. Ana sekreteryada görevli Evrim ve Cemgül hanımlar ile Güliz hanım olağan üstü bir tempo ile çalışarak ilgili belgeleri bastılar, dosyaladılar ve ciltlediler. Gerçekten müthiştiler ve bu insanlar büyük bir özveri ite doğan üstü bir çaba göstererek bizlere örnek oldular ve her tür lojistik desteği verdiler.
Annan Planının ve ilgili Federal Yasaların internetten indirilmesi saat 23:00’e kadar sürdü. Hepimiz evraktan alıp masalara oturduk ve soluk almadan önce 4.cü Annan Planını okuduk ve sonrada herkes kendi komisyonu ile ilgili yasaları incelemeye başladı.
Saat 04:30 gibi inceleme sonuçlan ile düzeltmeleri, eksiklikleri ve yanıtlan kaleme almaya başladık. Zamana karşı zorlu bir yarış başladı. Hem eksiklikleri bulmamız, hem çıkarılan önerilerimizi tespit etmemiz ve hem de bizim aleyhimize olan yerleri bulmamız gerekmekteydi.
Bulduğumuz eksiklikleri ilgili yerlerde derhal ilave ettik, çıkarılan önerilerimizi tekrar yerine koyduk ve aleyhimize olan yerlerin de üzerlerini çizerek ilgili evraklara son şekillerini verip İsviçre’deki heyetimize gönderdik, iş bittiğinde gün ağarmış, her kes uyanmış ve işine bile gitmeye başlamıştı. Saat 08:00’de son kontrolları yaptıktan sonra biz de dışarı çıktık.
Artık aklımda hep 4.cü Annan Planı ve kurulması planlanan “BİRLEŞİK KIBRIS CUMHURİYETTİ ile ilgili Federal Yasalar var. Annan planında biz Kıbrıs Türklerine yeni bir şeyler (daha) verilmiş fakat verilenlerin 100 misli fazlası, ilgili Federal Yasalar ile geri dinmiş. Birleşmiş Milletler, yüzyılların atasözü olan “kasılda verip kepçe ile almaya” uygun bir yöntem ile 4.cü Annan Planı ile verilenleri fazlası ile Federal Yasalar içeriğinde geri almış ve bunu saklamayı da büyük bir ustalıkla becermiş.
Bu son 4.cü Annan Planı’nda (ilave) kazanımlarımız var ama ilgili Federal Yasalar ile kaybettirildiklerimiz ve gelecekte kaybedeceklerimiz ise çok fazla. Tanrı bizi korusun.
(Devam edecek)….
Alt Komisyon toplantılarına katılan Rum Delegasyonunun sözcüsü Baş Savcı Yardımcısı Bayan Clelia Theodolou idi. Orta yaşlı, tipik bir Rum hanımı olan Bayan Clelia, her zaman gülümseyen yüzü, yumuşak ses tonu ve yasalara olan hakimiyeti ile hepimizin takdirini kazandı ve kısa bir müddet sonra kendisine “VASİLİSA” – “KRALİÇE” lakabını taktık. Bu tanıma çok uygun bir kişiliği bulunmaktaydı. Komitenin, Türk Delegasyonu sözcüsü olarak bana taktığı lakap ise Akademik hayatımdan kökenlenen “PROFESÖR” lakabı oldu.
Bu Kraliçe ve Profesör lakapları ile bizim komite bayağı meşhur oldu. Birleşmiş Milletlerin kontrolündeki Uluslararası havaalanında görevli tüm B.M. personeli ufak tefek bahanelerle bizim komiteyi ziyaret etmeye başladı, birlikte resimler çekildi ve yemekler yendi.
Annan Planında yer alan Federal Devletin gelire gereksinimi olması ve gözle görülebilen ve elle tutulabilen somut para kaynaklarından bir tanesinin de “DENİZCİLİK ve DENİZ TAŞIMACILIĞI” olması nedeni ile Avrupa Birliğinin (EU) , Dünya Denizcilik Örgütünün (IMO) ve İngiliz Sömürge dönemi ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm Deniz Taşımacılığı ile ilgili yasaları, Anan tarafından Federal olarak ilan edilerek önümüze kondu.
Bu şartlar altında “DENİZCİLİK ve DENİZ TAŞIMACILIĞI” ile ilgili tüm yasaları Federal çatı altında görüşmekten başka bir çaremiz yoktu ve buna ilaveten Alt Komisyon toplantılarında, Rumların “Türklere hiçbir şey vermemek” için gösterdikleri çabaya karşı bizim de bir strateji geliştirmemiz gerekmekteydi. Rumlar her fırsatta önümüze, yeterli düzeyde personelimizin olmadığını, sayımızın az olduğunu, kendi Denizcilik sistemlerinin çok iyi olduğunu ve Dünya Deniz Taşımacılığında 6.cı sırada olduklarını koymaktaydılar.
Bizlerin geliştireceği strateji, hem haklarımızı koruyabilen hem de bizi (Kıbrıs Türkleri) denizcilikten silmeyecek bir çözüm olmalıydı.
(Devam edecek)
Rumların “BİRLEŞİK KIBRIS CUMHURİYETİ”nden anladıkları kısaca, “Hükümet olan biziz, Avrupa Birliğine l Mayısta girecek olan da biziz. Siz gelin bize katılın, hep beraber girelim” anlayışındadırlar. Aslında kibarlıklarından, “gelin bize yama olun” diyemedikleri için “gelin bize katılın” demekledirler.
Kurmak için uğraştığımız Federal yapıdaki “BİRLEŞİK KIBRIS CUMHURİYETİ’ni kendilerinin hakkı ve malı olduğunu düsünmekteler ve ilk başta bizlere, Annan Planında “amir madde” olmasına rağmen her hangi bir üst mevki bile vermek istememekteydiler. Gerekçe olarak da, “sizin kamu görevlileriniz arasında yetişmiş, deneyimli ve Avrupa normlarına uygun her hangi bir memur bulunmamaktadır. Biz onları Avrupa’ya eğitime gönderelim, eğitilsinler gelsinler zamanla üst mevkilere yükselirler” açıklamasını yapmaklaydılar.
Nedense bizleri ilk başta hep “şamişici” olarak gördüler. İş bilmeyen, eğitimi olmayan, tembel, verimsiz ve kendileri ile aynı seviyede olmayan kişiler zannetiler. Lefkoşa’da YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTE’sinde öğretim üyesi olduğumu söylediğim vakit çok şaşırdılar ve “Allah Allah! Lefkoşa’nın Türk kesiminde Üniversite mi var?” diyerek şaşkınlıklarını gizleyemediler.
Rumlarla yapılan alt komisyon görüşmeleri listesinde toplam olan 114 adet Federal Yasa bulunmaktaydı. Bunlardan 49+1 tanesi sadece bizim komisyonun görevleri içindeydi. Bu nedenle diğer komisyonlara kıyasla en yoğun çalışan, en çok sıkıntı çeken bizim komisyon oldu. Gecemiz, gündüzümüz tartışmakla ve ev ödevi yapmakla çok yoğun bir şekilde geçti.
Rumların deniz filolarının, kayıtlı 2000 adet gemi ile dünya 6.cısı durumunda olması ve dolaylı ve direkt olarak yıllık gelirlerininde $ 500,000,000 civarında bulunması nedeni ile komisyona en güçlü ekipleri ile geldiler ve düzenlerinin bozulmaması için çok yoğun bir çaba gösterdiler. Tabii gösterilen çaba “bize hiçbir şey vermemek” yönünde idi.
23 Şubat Pazartesi gününden 25 Mart Cuma gününe kadar, her gün, Lefkoşa eski Uluslar arası Havaalanı’ndaki ara bölgede Rum heyeti ile DENİZCİLİK ve DENİZ TAŞIMACILIĞI konusunda toplantılar yaptık.
Bu 32 gün süreli maraton toplantılarda Birleşmiş Milletlerden sadece üç tane Pazar günü dinelebilmek izni alabildik.
Programımız çok yoğundu. Sabah saat 08:30’da, Koordinasyon Merkezi olarak tanımladığımız, KTHY karşısındaki 11 katlı Eski Ticaret Bankası binasında toplanıp günün konularını tartışıyorduk. 09:40’da minibüse binip 20 dakika süren bir yolculukla Lefkoşa eski Uluslar arası Havaalanı’ndaki ara bölgede bulunan toplantı odamıza gidiyorduk. 10:00’da toplantımız başlamaktaydı ve saat başı 5’er dakikalık aralarla 13:00’e kadar sabah görüşmeleri devam etmekteydi. 13:00 ile 14:00 arasında verilen yemek arasından sonra görüşmeler tekrar başlamaktaydı ve saat başı verilen 5’er dakikalık aralarla 18:00’e veya 18:30’a kadar devam etmekteydi. Toplantıların bitiminde minibüsümüz, 20 dakikalık bir sürüşle bizi tekrar Koordinasyon Merkezimize geri götürmekteydi. Ayakta atıştırılan kısa bir yemek arasından sonra günün muhasebesini yapmak ve ne kazandık ile ne kaybettik’i tespit etmek için saat 21:00’e kadar toplantı yapmaktaydık.
12.5 saat süren günlük çalışmadan sonra evime dönebilmek için ben, ayrıca 45 dakika’da araba kullanmak zorundaydım. Delegasyon üyemiz Kıymet hanımın evi 100 km. uzakta olduğundan onun evine ulaşması neredeyse 90 dakika almaktaydı. Sabah ise 06:30’da kalkmak, güne hazırlanmak ve 08:30’da Lefkoşa’da olabilmek için 07:30’da da yola çıkmak zorunluluğum vardı. Özetle, 32 gün boyunca güne 06:30’da başlayıp günün sonunu 22:00’de ancak sonlandırabilmekteydim.
Bence hepimiz olağanüstü bir gayret gösterip müthiş bir tempoda çalıştık. Tüm delegasyon üyeleri, toplumumuzdan büyük bir teşekkürü hak edecek şekilde çalıştı, çabaladı, pazarlık etti ve sonuca gitti.
Bu toplantılarda acı, tatlı çok güzel anılarımız oldu ve en önemlisi Rumların, Annan tarafından Federal bir yapı olarak önerilen “BİRLEŞİK KIBRIS CUMHURİYETİ”nden ne anladıklarını öğrendim veya öğrendik.
(Devam edecek)