1 MAYIS 2004’e Kaç Gün Var |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Birliğine gireceği 1 Mayıs 2004 tarihine kadar Annan Planının görüşmeleri, tartışmaları, incelenmesi ve imzalanması bitirilmeyi ve Kıbrıs’ın bir bütün olarak AB’ye girmesi telaffuz edilmekte, hedeflenmekte ve bunun şart olduğu söylenmektedir.
Bu şartın yerine getirilmesi için öncelikle en erken ve en kısa zamanda hükümetin kurulması gerekmektedir. Hükümet kurulduktan sonra derhal görüşmeler başlamalı, tartışmalar yapılmalı ve gerekli değişiklikler üstünde mutabakata varıldıktan sonra imzalama aşamasına gelinmesi gerekmektedir.
Şimdi bir hesaplama yapalım ve özelde Kıbrıs Türk’ünün, genelde Kıbrıs’ın tümünün kaderini değiştirecek olan bu dönüm tarihine kadar önümüzde gerekli görüşmelerin, tartışmaların ve incelemelerin yapılabileceği sonunda da karşılıklı imzaların atılacağı kaç iş günü var hep beraber görelim.
Bu gün 29 Aralık Pazartesi. Parti Başkanlarının tümü Milletvekili seçilerek KKTC Meclisinde görev aldıklarına göre Sayın Cumhurbaşkanı Meclis içinden bir parti başkanını hükümeti kurmakla görevlendirecektir.
Ertesi gün 30 Aralık, sonra Yılbaşı, sonra 1 Ocak Perşembe ve ilk iş günü 2 Ocak 2004 Cuma; 1 Mayıs’a 119 gün var. Şanslıyız ki Şubat ayı 2004 yılında 29 çekmekte ve söz konusu süreç 1 gün ekstradan kazanmaktadır.
Ben Hükümet kurma işinin çok gecikmeyeceği varsayımından hesaplamalarıma başlayacağım. Cumhurbaşkanından Hükümeti kurmak görevi alan Parti başkanımızın diğer parti başkanları ile hemen görüşmelere başladığını ve her gün 1 Parti Başkanı ile görüştükten sonra konuyu aynı gün partisinin MYK’sına götürdüğünü, yeni stratejiler belirleyip kararlar aldığını ve diğer bir parti başkanı ile ertesi gün görüşme yaptığını varsayıyorum ve 3 tur sonra belli bir mutabakatı sağladıktan sonra hemen ve derhal hükümeti oluşturduğunu düşünüyorum. Bu durumda diğer parti başkanlarına hükümet kurma şansı dahi verilmeden bu parti başkanımız en kısa zamanda hükümetini kağıt üstünde oluşturmuş bulunmaktadır. Geçen gün sayısı 3 tur x 3 Parti başkanı = 9 gün. Geriye kalan gün sayısı 110.
1 Mayıs 2004 tarihine kadar olan süreç içindeki Cumartesi ve Pazar günleri, Parti başkanları ile yapılan görüşmeler sürecindeki hafta sonları dikkate alınmadan, toplam olarak 32 gün. Geriye kalan gün sayısı 78.
1 Ocak – 1 Mayıs 2004 tarihleri arasındaki Kıbrıs’lı Rumların resmi ve dini tatil günleri toplamı 6 gün, (1 tanesi Pazar gününe rast gelmektedir), Türklerin tatil günleri toplamı 9 gün, (2 tanesi hafta sonuna rast gelmektedir), karşılıklı toplam tatil günleri sayısı 12 gün. Geriye kalan gün sayısı 66.
Hükümeti kuran parti başkanının listesini oluşturması, Cumhurbaşkanına sunması, Cumhurbaşkanının kabulü, Hükümet Programının Mecliste okunması ve 48 saat sonra oylanmasının olabilecek en erken süreci 12 gündür. Geriye kalan gün sayısı 54.
En iyi ve ideal koşullardan sonra gelinen bu durumda, Annan planını tartışmak, eksiklerini tespit etmek, tarafların kendi içlerinde son durumu tekrar tartışması ve en sonunda Rum ile Türk taraflarının karşılıklı mutabakata varmaları için sadece ve sadece 54 gün kalmaktadır.
Parlamenter takvimde 54 gün, bırakın Annan Planı gibi özelde Kıbrıs Türk’ünün, genelde Kıbrıs’ın tümünün kaderini değiştirecek olan bir plan üzerinde anlaşmayı, her hangi bir yasada son derece basit bir tadilatın yapılması için bile yeterli değildir.
Bence 1 Mayıs 2004 son günü uzatılmalıdır. Önümüzdeki çok kısıtlı süreç içinde bu planı tartışmak ve imzalamak olanaksızdır.