Sendikalar, Halkımız ve Atalay |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs’tan sorumlu Bakan Beşir Atalay’ın, ”Kırıkkale Güçbirliği İşadamları Buluşmaları” çerçevesinde gerçekleştirilen ”Kırıkkale Yatırım Avantajları” tanıtımında Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik yapısı hakkında bilgi verirken KKTC’de yapılan yatırımlardan ve yüzeysel olarak da sendikalardan bahsetmesine sendikacılarımızın niye kızdığını çokta anlamış değilim.
Sayın Beşir Atalay’ın sözlerini okudum. Gerçekte sendikalar aleyhinde hiçbir şey söylememiş, hiçbir gerçeğe değinmemiş, sadece yüzeysel olarak KKTC’deki sendikal faaliyetlerden bahsetmiş konuşmasında.
KKTC halkından direkt olarak aldığı bilgilere üstü örtülü olarak değinmiş.
Ona rağmen böylesi bir tepki gösterilmesine şaşırdığımı söylemeliyim.
Sendikalarımız, Sayın Beşir Atalay’ın bu sözlerinden gocunacaklarına, kendi çevrelerinin dışına çıkıp, halkla görüşüp, KKTC halkının KKTC’deki sendikalar ile ilgili görüş ve düşüncelerini almalı, icraat politikalarını buna göre tekrar gözden geçirmeliler.
Çevresi çok geniş olan, yıllardır ayırımsız olarak her kesimden insanla görüşen ve sokakta çok dolaşarak halkın düşüncelerini güncel olarak alabilen bir kişi olarak son yıllarda vatandaşlarımızdan aldığım bilgiler Sendikalar açısından pek de hayrın değil.
Sokaktaki vatandaş sendikalardan çok şikayetçi.
Sendikaların, yasaların arkasına sığınarak, haksız kazanımlar elde etmek için uğraş verdikleri ve vatandaşa eziyet ederek güç sağlama peşinde oldukları düşüncesine inanıyor insanlar.
Sayın sendika yöneticileri; Lütfen sizde sokağa çıkın, halkın yoğun olarak bulunduğu Açık Pazar, Cuma Pazarı veya Arasta gibi yerlere gidin ve sizi tanımayan kişilere, ayırım yapmadan, kimlik gözetmeden ve kim olduğunuzu söylemeden sendikal faaliyetler hakkında sorular sorup sendikalar hakkında halkımızın ne düşündüğünü öğrenmeye çalışın.
Size şimdiden söyleyebilirim ki düş kırıklığına uğrayacaksınız.
Halkın “Sessiz Çoğunluk” denilen büyük bir kısmının, sendikaları, sendikal hakları ve sendikaların her akıllarına her estiğinde yaptıkları grevleri pek desteklemediğini üzüntü ile öğreneceksiniz.
Vatandaşlarımız, özellikle de halkın tümünü hedef alarak kendilerine eziyet edilerek yapılan grevleri benimsemiyor ve mağdur edilmesinden dolayı öfke duyuyor. Belli ki halk bıkmış usanmış artık sendikaların fütursuzca ve her aklına estiğinde grev yapmasından.
Kiminle konuştuysam, biraz derinlere inince, grev yüzünden elektriksiz kaldıkları günlerden büyük bir infial içinde bahsetmeye başlıyor.
İlginç öneriler de yapılıyor bu karşılıklı görüşmelerde.
“Sendikacılar grev yapmadan evvel, sıradan vatandaşlardan kurulacak bir komisyon ile görüşsün ve onların desteğini alınca grev yapsın” dedi biri. Çok mantıklı bir öneri. Niye olmasın diye de düşünmedim değil.
Bence sendikacı arkadaşlar, sırça köşklerinden ve kendi çevrelerinden dışarı çıkıp halkın nabzını tutmalı. Sıradan vatandaşın sendikalar hakkında ne düşündüğünü öğrenmeli. Bunun için kamuoyu yoklamaları yapan saygın şirketlerimizden hizmet almaları da bir başka yöntem olabilir.
Bunun yanında sendikaların uygulamalarını değiştirme zamanının geldiği de açık. Böyle gelmiş ama böyle gitmemeli diyor halkımız. Bu izlenim ve düşünceyi sendika yöneticileri dikkate almalı.
Ve artık şunu da kabul etmeliler ki, artık halk, devletin aldığı ekonomik tedbirleri benimsediği gibi birçok noktada daha değişiklik talep ediyor. Değişen ekonomik ve sosyal koşullar karşısında mevcut düzenin yetersiz kaldığını düşünen vatandaşlar özellikle kamu reformunun gerçekleştirilmesini, sendikalar yasasının çağımıza ve KKTC gerçeklerine göre yeniden düzenlenmesini istiyor.
“Elçiye zeval olmaz” derler. Ben sadece kamuya açık yerlerde insanımızdan duyduklarımı ve sendikalar konusunda edindiğim izlenimleri anlatıyorum…
Ata ATUN
ata.atun@atun.com
http://www.ataatun.com
16 Temmuz 2012