Türkiye’nin BM’ye öneri sundu |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Her ne kadar dün, Türkiye Dış İşleri Bakanlığı, Kıbrıs konusunda tek taraflı olarak çözüme katkı koyacak öneriler sunduğunu yalanladıysa da, ben bu yalanlamaya kesinlikle inanmıyorum.
Eğer birileri çıkıp da Türkiye Ankara, BM Genel Sekreteri Annan’a, 31 yıl sonra limanlarının Kıbrıs Rum gemilerine açılmasını sağlayacak bir teklif sunmadı veya bu günlerin içinde sunmayacak derse, benim buna inanmam olanaksızdır.
Bu inkar işi veya yalanlama neye benziyor biliyormusunuz. Yağmur yağarken, bir meteoroloji uzmanının çıkıp da “Yağmur yağmıyor” demesine benziyor aynen.
Zaten New York’tan gelen kokular, böylesi bir teklifin verildiğini veya verilmek için zeminin hazırlandığını doğruluyor. Buna ilaveten, benim köşe yazılarını okuduğunu iddia ettiğim İngiltere Dış İşleri Bakanı Jacques Straw’da bana bu düşüncemin doğru olduğunu teyit etti.
Sonra çok yakından tanıdığım bir başka siyasi dostum Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos’ta bu günlerin içinde Türkiye’nin BM nezdinde tek taraflı bir girişimde bulunarak Kıbrıs konusunda bir fikirler dizisi sunacağını söylüyorlar.
Hadi ben yanıldım diyelim, bu siyasilerde mi yanıldı. Kesinlikle hayır.
Benim bu yazımı okuyan da, Straw’ı da, Karamanlis’i de, Kumuçakos’u da tanıdığımı ve onlarla teklifsiz konuştuğumu sanacak ama, işin doğrusu ve gerçek tarafı bu siyasiler bana ağızları ile değil, hareketleri ile konuşup mesajlar veriyorlar.
Türkiye altına imzasını koyduğu 3 Ekim müzakere çerçevesi koşullarına uymak veya AB’ye veda etek zorunda. Son tarih, son gün 1 Haziran 2006. Elbette ki Türkiye bu konuda girişimler yapmakta zorunda.
Başlayalım Straw’dan. İngiltere Dış İşleri bakanı Kıbrıs’ın kara gözüne kara kaşına gelmiyor ya adaya. Misyonu Rumları sıkıştırmak ve KKTC’yi siyaseten biraz daha yükseltmek. Kıbrıs’lı Rumları masaya oturmanın başka bir çaresi yok. Kıbrıs’lı Rumların karınlarının en yumuşak noktası Kıbrıs’lı Türklere uyguladıkları izolasyonların kaldırılması, ve Türklerin kendilerin muhtaç durumdan kurtulması.
Straw bunun için bölgeye geliyor. Ankara ile limanların karşılıklı açılmasını bir esasa bağladıktan sonra Atinaya geçecek. Yunanistanda Başbakan Kostas Karamanlis ve Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ile görüşecek ve ikili ilişkiler, AB konuları, bölgedeki gelişmeler konularına ilaveten Kıbrıs konusunu da görüşecek. Straw açıkca Yunanistan’dan Kıbrıs’lı Rumlara destek çıkmamalarını isteyecek.
Bölgeye bir başka sürpriz ziyarette ABD Dış İşleri Bakanı Condolleeza Rice’tan. Şimdi Erdoğan Davos’ta BM Genel sekreteri ile görüşmeyi planlarken, sizce ne işi var bayan Condolleeza Rice’in Davos’ta veya Avrupa’da.
Konu KIBRIS ve Türkiye-AB ilişkileri sevgili okuyucular. Türkiye 2006’ya hızlı girdi ve önündeki tüm engelleri, Kıbrıs’ı harcamadan aşmak kararlılığında..