AB Kıbrıs ile Ticareti genişletmek niyetinde |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
AB Kuzey Kıbrıs ile yapılacak ticaretin boyutlarını daha da genişletmek niyetinde.
Avrupa Komisyonu, Yeşil Hat Tüzüğünde (GLR – Green Line Regulation) değişiklik yapılarak KKTC’de üretilen narenciye ve bir kısım tarımsal ile hayvansal ürünlerin, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetine girmesine izin verilmesi konusunda yeni fikirlere ve düşüncelere açık olduğunu belirtmiştir.
Tüzükte yapılacak bu tadilata ilaveten, sınır geçişlerinde Kıbrıslıların ve Avrupa vatandaşlarına yanlarında bulundurmalarına izin verilen gümrüksüz (Duty Free) sigara ve alkollü içeceklerin miktarının da arttırılması düşünülmektedir. KKTC’den güneye geçerken Kıbrıs’lıların ve AB vatandaşlarının beraberlerinde taşıyabilecekleri sigara ve alkollü içki miktarını; şu anda izin verilmekte olan 25 tek sigara yerine 200 tek sigara veya 10 paketlik 1 karton sigara, ağzı açık ve yarıya kadar dolu içki şişesi yerine 1 litre her hangi bir alkollü içki ve şimdi 30 Euro ile kısıtlanmış olan yolcu beraberindeki eşya miktarının da 175 Euro’ya çıkarılması ciddi ciddi planlanmaktadır.
Komisyon, iki toplum arasındaki ticareti geliştirmek ve boyutlarını arttırmak amacı ile gerekli olan her tür değişikliği yapmak ve gerekli tedbirleri almak niyetinde. Tüzükte yapılacak bu değişikliğin gerçekleştirilmesi ve yürürlüğe girmesi, 17 Aralık Avrupa Konseyi raporundan biraz önce veya 2004 yılının bitiminden evvel olacak.
Avrupa Birliğinin ticari malların yeşil hattan geçişi ile ilgili çıkardığı Yeşil Hat Tüzüğünün (GLR – Green Line Regulation) ilan edildiği gün olan 23 Ağustos’tan günümüze, yeşil hattan karşılıklı olarak yaklaşık 100,000 Euro’luk mal geçmiş. Yapılacak yeni değişikliklerin hangi malları kapsayacağına Avrupa Komisyonunun özel kurulacak bir komisyonu karar verecek.
Yapılan açıklamalara göre, KKTC sularında yakalanan balıkların ve KKTC dağları ile ovalarında yaşayan arıların imal ettiği balların bu listeye gireceği veya kabul edileceği kesin değil. Bu tür ticari malların ancak AB’nin hayvan ürünleri standartlarına uygunluğu durumunda listeye girmesi mümkün. O da belli veya yetkili bir AB biriminin kontrolü sonucunda olabilecek. Bu birimin kimlerden oluşacağı ise şimdilik çok açık değil.
Akıllarda olan yeni bir fikir de, şu anda liste dışı bırakılmış hayvansal ürünler için şimdilik özel kurallar getirmek ve ticaretine olanak sağlamak. İlk açıklanan listede yer almayan narenciye ürünleri de, kısa bir zaman içinde listeye eklenecek ve güneye geçişine izin verilecek. Narenciye ürünlerinin sınırı aşabilmeleri için gerekli olan sertifikalar, komisyonun üye ülkeler içinde yetkilendireceği uzmanlar tarafından AB adına verilecek.
AB Komisyonu, ticaretin tek taraflı değil çift taraflı olabilmesi ve Kıbrıs’lı Türklerin ürettikleri malların da güneye geçebilmesi için gerekli hassasiyet gösterecek ve kuzeyden güneye yapılacak ticaretin önündeki engellemeleri kaldıracak her tür tedbiri alacak.
Ama görünen şu ki, Kıbrıs problemi de çözülmeden hiçbir şekilde malların serbestçe dolaşımı olamayacak.