Atatürk Öğretmen Akademisi |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Kıbrıs adasındaki ilk Öğretmen Koleji 1937-1938 öğretim yılında Omorfo Öğretmen Koleji adı ile Güzelyurt’ta açıldı.
Önce sadece Türk ve Rum erkek öğrenci alan bu okul 1943 yılından sonra Türk ve Rum bayanlar için de iki ayrı Öğretmen Eğitimi Merkezinin kurulması ile bayanların da öğretmen olabilmelerine olanak sağladı. Bu merkezlerde Türklerin öğretim dili Türkçe, Rumların ise Rumca olmuştur.
1955-1958 yılları arasındaki EOKA terör olaylarının adanın tüm yerleşim birimlerine yayılması Omorfo Öğretmen Kolejinin ikiye bölünmesine yol açtı. Rumlar 1958 yılında yapılan yeni binada kalırken Türk öğrenciler ve Öğretmenler Baf Kapısı’na yakın Terresanta’da bir bina içine taşınarak eğitimlerine devam etmişlerdir. 1969-1970 öğretim yılında şimdiki Devlet Halk ve Sanat Müziği Binası’na yani eski İdadi binasına taşınmışlar, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatından sonra Girne’ye taşınan Öğretmen Koleji, 1990 yılında Lefkoşa Küçük Kaymaklı’ya, 1994-95 öğretim yılında ise Atatürk İlkokulu’nun binasına taşınmıştır. 1999 yılında Lefkoşa Dumlupınar bölgesindeki yeni binasında eğitime hizmet vermeye başlayan Öğretmen Koleji 2000 yılında yeni bir Yasa ile Akademi’ye dönüşmüştür.
“Kıbrıs Türk Varoluş Mücadelesinde” öğretmenlerimizin inkar edilemeyecek düzeyde büyük katkıları olmuştur. Özellikle TMT’nin köylerde ve kasabalarda örgütlenmesi, bu yörelerde yaşayan insanlarımızın yapılacak mücadele konusunda bilinçlendirilmeleri ve eğitilmeleri hep öğretmenlerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.
Milli Eğitim G. ve S. Bakanlığı’nın 2003 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’ne “Eğitime Başlama İzni” vermesi, 2 Şubat 2010 tarihinde Okul Öncesi Öğretmenliği programını Açma İznini değerlendirerek, yeniden uygulamaya koyması ve YÖDAK’ın da 18 Şubat 2010 tarihinde “Eğitime başlama izni”ni onaylaması gerçekte alkışlanması gereken bir davranıştır.
2003 yılında Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından eğitime başlama izni verilen Yakın Doğu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü o tarihten itibaren, KKTC uyruklu öğrencileri kabul etmeye başlamıştır. Halen de bu öğrenciler eğitimlerine başarı ile devam etmektedirler. 2003 yılından sonra iktidara gelen hükümetlerin Eğitim Bakanlarının bu kararı kasıtlı olarak yok saymaları Yakın doğu Üniversitesi’nin Okul Öncesi Öğretmenlik öğrencilerini acımasızca bir gelecek bunalımı içine sokmuştur.
Eğitim Bakanı Sn. Kemal Dürüst’ün bu doğru yaklaşımı, ucunda belirsizliğin gözüktüğü bu gelecek bilinmezliğine bir son vermiştir.
Dünya üzerinde “Tekel türü uygulamalar” artık sadece bir dönem Komünizm’in kalbi sayılan eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin kötü kopyası ülkelerde kalmıştır.
Çağdaş ülkeler, monarşiye benzeyen tekel türü uygulamaları yıllar önce kırmış ve çok sesliliğin eşiti olan çoğul üretimi hayata geçirerek, rekabet ortamı içinde iyi ile kötünün ayrılmasına ve bir yarış içinde daha iyi bir kalitenin elde edilmesini sağlamışlardır.
Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın talebi üzerine Kamu Hizmetleri Komisyonunun açtığı Okul Öncesi Öğretmenlik münhallarına farklı üniversiteler ile AÖA’den mezun olanlar başvuru yapabilecekken bu münhallara sadece AÖA mezunlarının girmesini ve diğer üniversite mezunlarının, örneğin “Yakın Doğu Üniversitesi”nin, Gazi Üniversitesinin, ODTÜ’nün, Boğaziçi, Hacettepe ve benzeri diğer Üniversite mezunlarının başvurularının kabul edilmemesini talep etmek, büyük bir haksızlık olup, akademik ilkelere, toplumsal etiğe ve 21.ci yüzyılın iyiyi yakalama prensibi olan “rekabet” kavramına ters düşmektedir.
Böylesi bir süreç başladığı için de Atatürk Öğretmen Akademisinin kapanacağını iddia etmek gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Tam tersine, öğretmen münhallarını tüm üniversitelerin mezunlarına açarak daha iyi bir kaliteyi elde etmek yarışı hep devam edecek, gözbebeğimiz yavrularımız da her zaman hak ettikleri şekilde, bu sınavlarda en yüksek notu alan en başarılı öğretmenlerden eğitimlerini alacaklardır.