Avrupa Parlamentosu’ndaki oylama belli oldu |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Avrupa Parlamentosu’nda bu gün yapılacak oylamanın rengi ve sonucu neredeyse belli oldu.
Avrupa Parlamentosunda gruplar, ülkelere veya Parlamenterlerin milliyetlerine göre değil, Parlamenterlerin temsil ettikleri partinin siyasi görüşüne göre oluşmaktadır.
Örneğin Alman Parlamenterlerin hepside aynı doğrultuda oy kullanmamaktadırlar. Hıristiyan Gruba üye Alman Parlamenter HAYIR oyu kullanırken, Sosyalist grup üyesi Alman Parlamenter ise EVET kullanabilmektedir. Avrupa Parlamentosunda ülkelerin, milletlerin veya ırkların çoğunluğu, üstünlüğü, baskınlığı veya çatışması yerine siyasi görüşlerin üstünlüğü yer almakta ve gruplar da ona göre oluşmaktadır.
Avrupa Parlamentosundaki tüm siyasi gruplar, bu gün genel kurulda oylanacak Türkiye raporuna ilişkin görüşlerini, dün düzenledikleri basın toplantılarında bir kez daha açıkladılar ve düşüncelerine açıklık getirdiler.
AB’nin, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine gereksiz yere vakit geçirmeden başlamasını” öneren rapor ve buna bağlı tavsiye karar tasarısı, bağlayıcı özelliği olmamasına rağmen, 17 Aralık’ta Brüksel’de yer alacak AB Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi zirvesinden önce, Avrupa Parlamentosu’nun görüşünü yansıtacak olması nedeniyle çok önem taşıyor. Bu gün yapılacak oylamada kararın aşağıdaki gibi çıkması çok olası.
Hıristiyan Demokrat Grubu üyesi Parlamenterler:
Alman Hıristiyan Demokratlar : HAYIR
Fransız Hıristiyan Demokratlar : HAYIR
İngiliz Hıristiyan Demokratlar : EVET
İtalyan Hıristiyan Demokratlar : EVET
İspanyol Hıristiyan Demokratlar : EVET
Yeşiller Grubu üyesi Parlamenterler : %65 EVET
Liberal grubu üyesi Parlamenterler :
Fransız Liberaller : HAYIR
Geri kalan diğer Liberaller : EVET
Sosyalist Grubu üyesi Parlamenterler : %100 EVET
Genel toplamda : EVET OYLARI : %65
HAYIR OYLARI : %35
Avrupa Parlamentosunun bu gün alacağı karar üzerine inşa edilecek 17 Aralık’taki AB Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi kararı, 16 Aralık Perşembe gecesi yapılacak 25 liderin yemeğinde tam bir belirginlik kazanacak. Yemeğin resmi olmayan gündeminde Kıbrıs Sorunu ve Türkiye’nin AB üyeliği var. Türkiye ve Kıbrıs Sorunu hakkındaki bütün kararlar 16 Aralık gecesi yapılacak olan bu çalışma yemeğinde görüşülecek ve ortak bir karara varılacak.
Türkiye, Kıbrıs sorunu çözülmeden AB’ye tam üye olamayacağının bilincinde. Bu nedenle Türkiye’nin bu yemekten evvel AB’ye verdiği mesaj “Biz Kıbrıs’ta üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra bir şey yapmayız” biçiminde değil, tam aksine, Türkiye’nin “müzakere tarihi” almasından sonra Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak “Nihai çözüm yolunda aktif rol alacağı” yönünde.
Bu mesajın açıklaması şöyle : Türkiye 17 Aralık’ta müzakere tarihi aldıktan sonra, Kıbrıs sorununun çözümü için B.M.’in yapacağı girişimlere destek verecek ve Kıbrıs sorununun kalıcı bir şekilde çözümü için harekete geçecek. Birleşik Kıbrıs Cumhuriyetinin kurulmasından sonra bu devleti, (garantörü olarak) hemen tanıyacak ve böylece hem KIBRIS sorunu çözülmüş olacak ve hem de yıllarca önünde kocaman bir engel gibi duran bu sorunu ortadan kaldırmış olacak.