Bolonya Süreci dünyanın sonu mu? |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Tabiî ki değil.
Londra’da yapılan toplantıda, KKTC’deki üniversitelerin Bolonya sürecine dahil edilmemesi, üniversitelerimizin sonunu mu getirecek.
Hayır getirmeyecek.
Türkiye 1982’de YÖK’ü kurarak, ABD 19.cu yüzyılda ve Çin, Hindistan, Avustralya, Brezilya ve Arjantin gibi geniş kara parçası üzerine kurulu ve onlarca üniversitesi olan ülkeler de, Bolonya Süreci benzeri çalışmaları 20.ci yüz yılın ortalarında yaparak, kendi üniversiteleri arasındaki denklik, müfredat, derecelendirme ve işbirliği sorununu çözmüşlerdir. Şimdi sıra AB’ye gelmiştir. AB’de kendi içindeki değişik ülkelerde bulunan üniversiteleri ve eğitim sistemini YÖK benzeri ortak bir yapıya bağlamak zorunda kalmıştır. İşte bu çalışmaya Bolonya Süreci adı verilmiştir.
Bolonya Süreci’nin hedefi;
(üretilen bilginin topluma katkısının sağlanması)
çalışmalarının dikkate alınması,
Özetle, Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa içinde, ülkelerarası ve ülkelerin kendi içlerinde var olan sorunlara çözüm getirmek için geliştirdiği bir ilkeler dizisi veya daha da kısa bir tanımla, Avrupa içindeki üniversiteleri öğretim ve öğrenme ortaklıklarına yönelten uygulamalar dizisi de denilebilir Bolonya Sürecine.
Bolonya Süreci içinde yer alan İzleme Grubu üyesi ülkeler;
Almanya, Andora, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan ve Karadağ, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna, Vatikan, Yunanistan’dır.
Avrupa Komisyonu da Takip Grubunda oy hakkı ile üyedir.
Bolonya Süreci’nin, üye ülkelerle birlikte çalışmayı ve onların yaşam tarzları ile kültürlerini tanımayı doğurduğu ve hedeflediği bir gerçek. Bu kültür içinde bulunmak ve faaliyet göstermek, KKTC’de de yeni eğilimlerin oluşmasını da sağlayabilirdi. Bunu kaybettik mi? Tabiî ki Hayır. Bolonya Süreci içinde olsak da olmasak da üye ülkelerle işbirliği her zaman olacaktır.
Halkımızın en çok merak ettiği, KKTC üniversitelerince verilecek diplomaların tanınıp tanınmayacağı konusunun yanıtı ise Bolonya Sürecinin, diplomalarımızın tanınıp tanınmaması ile hiçbir ilgisinin olmadığı ve Bolonya Sürecinin içine kabul edilmediğimiz Londra toplantısı sonrasında da Diplomalarımızın eskiden olduğu gibi her ülkede geçerliliğini sürdürdüğüdür.
Yukarıdaki yazdığım Bolonya Sürecine katılan ülkeler listesine bir bakın lütfen. Bu listede ABD, Rusya, Çin, Japonya, Singapur, Avustralya, Arjantin Brezilya, Hindistan ve benzeri ülkeler var mı?
Hiç biri yok.
Bu ülkelerin isimleri listede olmadığı için bu ülke üniversiteleri tarafından verilen diplomalar geçersiz mi olacak. Tabiî ki hayır.
YÖK’ün KKTC üniversitelerine vermiş olduğu denklikten dolayı KKTC’deki tüm üniversitelerin diplomaları, Avrupa başta olmak üzere, dünyanın her ülkesinde hem tanınmaktadır hem de geçerlidir.
Mezunlarımız bu diplomalarla hem Avrupa’da iş bulabileceklerdir hem de üniversite üstü eğitimlerine devam edebileceklerdir.
Yani kısa ve öz olarak, Bolonya Sürecine girememekle şimdilik kaybına uğratıldığımız sadece 45 üye ülkedeki üniversitelerle daha yakın bir işbirliği ve öğretim ve öğrenme ortaklıklarına yönelten uygulamalardır.
Zaten KKTC Meclisinden geçirilen ve geçirilecek yasalarla Bolonya Süreci’nin alt yapısı hazırlanmaktadır. Gerçekte Bolonya Süreci’ne uyumluluk, tek taraflı olsa da başlatılmıştır.