Bu hafta neler olacak? |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Türkiye ve onun yanında KKTC için bu hafta çok önemli. 70 milyonluk Türkiye’nin geleceğini, Kıbrıs’ın geleceğini ve Kıbrıs’lı Türklerin geleceğini belirleyecek bir kararın alınacağı haftaya ayak bastık. Avrupa Birliği, Cuma günü Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlayıp başlamayacağına karar verecek. Kararın perde arkasında biz varız. Bu karardan direk olarak etkilenmekteyiz.
Kararın açıklanacağı ana kadar, kapalı kapılar ardında Türkiye ile AB ülkeleri arasında pazarlıklar sürecek. Müzakerelerin herhangi bir şarta bağlı olup olmayacağı söylentilerin ayyuka çıkacak. Avrupa’nın her gün değişen ve gün be gün artan yeni talepleriyle ilgili tartışmaların yapılacağı, sinirlerin gerileceği günlerden geçeceğiz. Anlayacağınız bu haftayı dolu dolu sadece bu konuyla yaşayacağız.
17 Aralık’ta Türkiye’ye tarih verilecek ve müzakereler şartsız başlayacak. Ama bu müzakere süreci ve sonrası çok sıkıntılı geçecek. Herkes yüzyıllardır devam eden alışkanlıklarını bir kenara bırakıp, yeni kurallarla karşılaşacak ve yaşamını bu yeni kurallara göre yeniden düzenlemek zorunda kalacak. Türkiye’de AB gerçeği yaşanacak. Müzakerelerden başarılı çıkabilmek için değişecek kurallara paralel olarak kafaların ve düşüncelerinde değişmesi gerekecek. Meclisten AB kurallarına yüzde yüz uyumlu yeni yasaları geçirmek çok zor bir olay değil. Zaten AB içinde bu yasalar mevcut ve Türkiye şu anda yürürlükte olan yasalarını buna göre değiştirip uyarlayacak ve AB bu değişiklikleri onaylayacak. Buna İngilizce olarak “Değişimi veya uyarlamayı onaylamak” manasında “Ratification” denmekte.
AB, kurumsal bir yapıya sahip. Bu yapının 1999 yılında Helsinki’de ve 2002 yılında Kopenhag’da aldığı kararlar var. Avrupa Komisyon’unun 6 Ekim 2004’ tarihli “Türkiye İlerleme Raporu” var. Bunların hepsinde Türkiye ile “Tam üyelik” için müzakereler yapılacağı vurgulanıyor. Bu tarihi kararlarda Bayan Merkel’in ve son zamanlarda ona katılan Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın önerdiği gibi “İmtiyazlı üyelik” veya “Yarım üyelik” gibi tanımlar yok. Kurumsal yapıdaki Avrupa Birliği daha evvel aldığı bu kararların dışına çıkmaz, daha doğrusu çıkamaz. AB, hukuku esas almış bir topluluktur ve Hukuki-Siyasi yapısı buna uygun değildir. Bu kararlardan sapmak, ancak söylem veya işittirme düzeyinde olabilir. Bunu basit dilde, iç tribünlere oynamak diye de tanımlayabiliriz. Bu sapmalar ancak kendi ülkelerinde kendi kamuoylarına verdikleri mesajlar şeklinde olabilir.
Nitekim Avrupa Parlamentosu’nun bu hafta oylayacağı Türkiye ile Müzakereler Raporu’nda “Türkiye’nin tam üyeliği” aynen vurgulanıyor ve belirtiliyor. Üyelikle ilgili başka bir tanım veya sınıf lama yok. Gelen bilgiler kararın yüzde 65-80 çoğunlukla geçeceği gibi görünüyor. Ben Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinin bu hafta yapılacak “VETO’ya EVET” mitingine rağmen oylamada Yunanistan ile birlikte “Olumlu Oy” vereceğine inanıyorum.
17 Aralık’ta son sözü söyleyecek olan “Avrupa Konseyi” bu kararların dışına çıkamaz. Müzakerelerin “Tam Üyelik” amacıyla yapılacağı kararını alacak ama bence doğası gereği “Müzakerelerin ucunun Açık olduğunu” belirtecek. Ben bu ucu açıklıktan pek de rahatsızlık duymamaktayım. 1997’de alınan 10 aday ülkenin müzakere kararında da, aynen “Müzakerelerin ucunun Açık olduğunu” ibaresi vardı. Bundan 10 aday ülkenin hiçbiri gocunmadı.
Ben müzakerelerin başlaması için Kıbrıs ile ilgili, Ege ile ilgili ve Ermenistan ile ilgili şartların kararda yer almayacağını düşünüyorum.
Az kaldı. 3 gün sonra hep beraber kararı görüp okuyacağız. Bence asıl sorun, AB kurallarına uyduracağımız yasalarımızı uygulayabilmek için kafalarımızı nasıl değiştireceğimiz olacaktır.