Ehliyetle oy kullanabilirsin ama seçmen kütüğüne itiraz edemezsin

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 19 Mart 2005 Saat : 2:49


 

Bizim ülkemizde bir takım kurallar ve yasalar birbirileri ile çelişkilidir.

Bazen hükümetimiz kendi verdiği bir belgeyi hem tanır hem de tanımaz.  Bu tanımamazlık yetki çatışmasından mıdır yoksa memurların deneyimsizliklerinden midir, yoksa memurlar kendilerine verilen talimatın belli bir kısmını veya işlerine gelen kısmını okuyup diğer kısmını göz ardı etmelerinden midir bilemiyorum.

Belki de yasa yapan Milletvekillerinin acemiliğinde veya etraflıca düşünmemelerinden kaynaklanmaktadır.

Hepsi de olabilir.

Pazartesi günü çok iyi tanıdığım ve sizden benden daha çok Mağusa’lı olan çok sevdiğim bir arkadaşım, sayımda maalesef görevli memurun hatası yüzünden seçmen kütüğüne kaydedilmeye unutulmuş olan kendisini,  karısını ve oğlunu seçmen olarak kaydettirebilmek için Mağusa’daki “Kaza İlçe Seçim Kurulu”na gitti.

Tabi daha evvel, muhtara gittiğini ve muhtardan alınması gerekli olan ikamet belgesini de, hem kendisi hem karısı ve hem de oğlu için almış olduğunu söylememe gerek yok. Çok titiz olduğundan önce İlçe Seçim Kuruluna telefon etti ve seçmen olarak kaydolabilmek için nelerin gerekli olduğunu bir bir yazdı sonra da sıra ile gerekli evrakları tamamlayıp İlçe seçim Kuruluna gitti.

Evraklar tamamdı ama oğlu askerden yeni terhis olduğu için kimliğini bulamamışlardı ve onun yerine ehliyetini ilgili memura verdiler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İçişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olan soğuk mühürlü ve resimli olan ve de üstünde “KKTC SÜRÜŞ EHLİYETİ” yazan plastikten yapılmış ehliyeti.

Görevli memur ehliyeti kabul edemeyeceğini belirterek başvuruyu geri çevirdi. Oy kullanılırken kimlik yerine kabul edilen ehliyet, oy kullanabilmek amacı ile seçmen olarak kaydınızın yapılması için yaptığınız başvuruda kabul edilmiyor.

Önüme her iki belgeyi de aldım.

Kimlik belgesinin ön yüzünde Adı-Soyadı ve Kimlik No., arka yüzünde de Doğum yeri, Tarihi, Cinsiyeti, Baba adı-soyadı, Ana adı-soyadı ve ev adresi ile ilgili bilgiler var.

Sürüş Ehliyetinin ön yüzünde Adı-Soyadı, ehliyet no.su, tarihi ve sınıfı, arka yüzünde de Doğum yeri, Tarihi, Baba adı, Ana adı, ev adresi, kimlik No.su ve mesleği ile ilgili bilgiler var.

Şimdi siz lütfen her ikisini de karşılaştırın. Aradaki fark, ehliyetin arka yüzünde Anne ve Baba’nın  sadece soyadlarının olmaması. Geri kalan tüm bilgiler her iki “Resmi” evrakta da var. Eğer ehliyet sahibi erkekse, zaten Anne ve Baba’nın soyadı ehliyet sahibinin soyadı ile aynı olmak zorunda. Eğer ehliyet sahibi Bayan ve bekar ise Anne ve Baba’nın soyadı ehliyet sahibinin soyadı ile aynıdır, eğer evli ise soyadı farklı olabilir.

Ama, seçmen kaydı açısından ehliyet sahibinin bir başka kişi ile benzerliliği olasılığı son derece düşük, hatta “imkansız” gibi. Ehliyet sahibinin Adı, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, ikamet adresi, Ana adı, Baba adı ve de en önemlisi “Kimlik Numarası” bir başkası ile aynı olması gerekiyor ki, bu da gerçekten “imkansız”. Üstelik seçmen listelerinde sadece Ana-Baba adı var ve soyadları yok. Yani ehliyette Ana ve Baba’nın soyadının olup olmamasının seçmen kaydına bir faydası yok ve mani de olmuyor.

Peki niçin seçmen olarak kayıt yaptırabilmek için tüm kişisel bilgiler her iki resmi belgede de bulunmasına rağmen, ısrarla kimlik kartı isteniyor ve de ehliyet kabul edilmiyor.  Oy kullanırken kimlik ibrazında geçerli olan Sürüş Ehliyeti, oy kullanabilmek amacı ile seçmen olarak kaydınızın yapılması için yaptığınız başvuruda maalesef kabul edilmiyor.

Bu anlayış benim mantığıma ters.

Bence artık vatandaşa güvenmek, devletin her türlü belgesini geçerli kabul etmek ve insanlarımıza bürokratik işlemlerde kolaylık göstermek zamanı geldi, geçiyor bile.

Eğer bir gün devlet olarak AB’nin bir parçası olacaksak şimdiden uyum çalışmalarına başlamalıyız. Hem kafaca hem bürokratik işlemler olarak…..

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Ata Atun – Netflix, “Famagusta” adlı dizi
  • Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı?
  • Niyet başka akıbet başka!
  • İsrail Fikir mi Değiştiriyor?
  • Ata Atun, Kıbrıs TV
  • AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor
  • Şanlı Erenköy Direnişi
  • AB mi, Türkiye mi?
  • Akdeniz’in Kalbinde Tarihin İzlerini Taşıyan Türk Adası
  • Ata Atun – NTV’de Barış Harekatı Anlatımı
  • Okunma 265
    Ehliyetle oy kullanabilirsin ama seçmen kütüğüne itiraz edemezsin için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar