Ermeni Yalanları Nereye Kadar |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Ermeni iddiaları konusunda yazılmış yabancı kaynaklı kitapları, belgeleri ve araştırmaları okudukça, bu iddiaların nasıl bir düzmece olduğunu çok daha iyi anlamaya başladım.
Belli ki Amerika’da bir çıkar grubu var ve geçimini Ermeni kökenli Amerikalı ve Avrupalılardan söğüşledikleri paralardan sağlıyorlar. Yalanlarının ortaya çıkacağı gerekçesi ile Türk ve Ermeni tarihçilerin karşı karşıya bir masada oturup konuyu tartışmalarını istemiyorlar.
1913-1916 yılları arasında İstanbul’da ABD Büyükelçisi görevini yapmış olan Henry Morgenthau’nun yazdığı “Büyükelçi Morgenthau’nun Anlatısı” adlı bir kitap var. Bu kitap özellikle o dönemde Büyükelçinin İttihat ve Terakki Cemiyeti Yöneticileri ile olan ilişkisini, görüşmelerini, konuşmalarını, Doğu’daki Ermeni Tehciri ile ilgili duyduklarını ve Yahudilerin Filistin’deki faaliyetleri ile ilgili bilgileri içermekte.
Ermenilerin sözde iddialarının büyük bir kısmı da bu kitaptaki bilgilere dayalı.
Dayalı olmaya dayalı da kitabın kendisi ve yazarı şaibeli.
Ermenilerin sözde iddialarının yalanlara dayalı olduğunu ispatlamakta artık uzman olmuş kıymetli dostum Şükrü Server Aya ağabeyim dur durak bilmiyor. Hem araştırıyor hem de üretiyor. Araştırdığı belgelerin hepsi de yabancı kaynaklı, Amerikan, İngiliz, Rus, Alman, Avusturya, İtalyan, Fransız ve benzerleri gibi. Ermeni iddialarının safsata olduğunu bu yabancı kaynaklı belgelerle gözler önüne seriyor.
Önümüzdeki yılın başında yayınlayacağı bir kitap daha var. İngilizce kalem aldı bu kitabı Şükrü ağabey ve adı da “Preposterous Paradoxes of Ambassador Morgenthau”, Türkçesi “Büyükelçi Morgenthau’nun Mantık Dışı Çelişkileri.”
Gerçekten de enfes bir kitap. Meraklılarına tavsiye ederim.
Kitabın basım öncesi kopyasını bana gönderdi, okuyup eleştirmem içim. Bende bir hafta sonu oturdum ve kitabı bir solukta okudum. Toplamı 230 sayfa.
Şükrü ağabey hiç üşenmemiş ve Morgenthau’nun hatıraları ile Ermeni iddialarının temelini teşkil eden adı da “Büyükelçi Morgenthau’nun Hikayesi” adlı kitabı birebir karşılaştırmış. Sonuç Bay Morgenthau ve kitabı için bir felaket.
ABD’nin İstanbul Büyükelçisi Bay Henry Morgenthau Sr. İstanbul’a 1913 yılında gelmiş, 1916 yılında ayrılmış ve topu topu 780 gün kalmış İstanbul’da. Bu 780 gün içinde de İstanbul’un 10 km dışına çıkmamış. Doğu’ya ise hiç gitmemiş. Gittiği en uzak yer Belgrad Ormanları. Gemi ile Yunanistan’a ve Filistin’e gitmiş denizden ve gene aynı yoldan geri dönmüş. Yani Ermenilerin iddia ettikleri olayları hiç görmemiş. Kulaktan ne duyduysa onu yazmış sadece. Üstelik yazan da kendisi değil.
Morgentahu’nun Elçilikteki çevirmeni Arşak Şimavonyan (Arshag Schimavonian). Onun başyardımcısı da Agop Andonyan (Hagop Andonian). Morgenthau ABD’ye geri dönerken bu ikisini de beraberinde götürür.
ABD’nin, Avrupa’da başlamış ve Avrupa ülkeleri arasında geçmekte olan I. Dünya savaşına katılmak için bir gerekçeye gereksinimi olunca, Morgenthau Almanları ve Osmanlı Devletini suçlayacak bir kitabı yazabileceğini ABD Başkanı Wilson’a aktarırı ve kitabın onayını alır.
Söz konusu kitabın büyük bir kısmı Arşak Şimavonyan ve Agop Andonyan’ın anlatılarından oluşmakta. Onlarda gerçekte bu hikayelerin oluşumunu görmemiş ama birilerinden duymuşlar, bazılarını da kendi hayal güçlerinde yaratmışlar.
Daha büyük sürprize gelmedik. Kitabın gerçek yazarı Büyükelçi Morgenthau değil, Pulitzer ödüllü Bay Burton J. Hendrick.
Bay Hendrick büyük bir ustalıkla Arşak ve Agop efendilerin anlatıları ile Morgenthau’nun günlüğüne bu iki kafadarın yazdıklarını, sanki ses kayıt cihazından alınmış gibi aynen ve kelime kelime kağıda döker ve “Büyükelçi Morgenthau’nun Hikayesi” adlı uyduruk kitap ortaya çıkar. Bu hizmeti karşılığında Bay Hendrick o günün parası ile 15 bin ABD doları alır. Bu paranın günümüzdeki alım gücü 1 milyon 263 bin 823 ABD Dolarıdır.
İşte Ermeni iddialarının ana kaynağını teşkil eden kitabın ve belgelerin esası bu.
Bu kitabı hiç kaçırmayın ve çıkınca hemen alın. Dünya bir gün, Şükrü ağabey gibi araştırmacıların yayınladıkları kitaplar ve belgeler sonrasında gerçekleri iyice anlayacak.
Ata ATUN
e-mail: ata@kk.tc
http://www.ataatun.org
7 Aralık 2012