Jak Kamhi ve acemi siyasiler |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
KKTC bu son senelerde ne çektiyse, acemi politikacılar yüzünden çekti.
Türkiye’de doğmuş, büyümüş ve halen de yaşamını Türkiye’de sürdürmekte olan Jak Kamhi, önde gelen iş adamı sıfatına ilaveten, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 16 Ağustos 2007’de kendisine layık gördüğü “Devlet Üstün Hizmet Ödülü”nü de şerefle taşımaktadır.
Kamhi, 1974’deki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra ABD’nin Türkiye’ye uygulamaya başladığı ambargoyu kaldırmasında da önemli rol oynamış ve bunu da 33 yıl kendine saklayarak hiç açıklamamıştı. Bu konudaki girişimlerini de ancak Devlet Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldüğünün açıklanmasından sonra yayınladığı bir mesajında dile getirmişti.
Şimdi ne yapıyor Bay Jak Kamhi.
İş dünyasında saygın bir yeri olan ve “Mösyö Jak” diye bilinen Jak Kamhi, Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında Davos’ta Gazze nedeniyle yaşanan tartışma sonrası iyice gerilen Türk-İsrail ilişkilerini yeniden rayına oturtmak ve normalleştirmek için gizlice devreye girdi ve geçen hafta sonu İsrail’e gitti.
İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Başbakan Ehud Olmert ve Dışişleri Bakanı Tzipi ile ayrı ayrı görüşen Kamhi, Türkiye ve İsrail’in bölgenin iki önemli demokratik gücü olduğunu vurgulayarak, karşılıklı sert ifadelerin iki tarafa da bir yarar getirmeyeceğini anlattı. Kamhi bu temaslarında, Cumhurbaşkanı Gül’ün ileri bir tarihte İsrail’i ziyaret etmesi için de nabız yokladı.
Gerçek şu ki Kamhi’nin İsrail’e gidişi resmi değil ama resmi.
Kamhi ailesi sadece Türkiye’nin ABD ve İsrail ilişkilerinde değil aynı zamanda Kıbrıs sorunu gündeme geldiği vakitte Yahudi lobisini harekete geçiren, onlara baskı yapan, Türkiye’ye ve dolaylı olarak KKTC’ye de hizmet eden seçkin bir aile.
Jak Kamhi’nin ve Kamhi ailesinin KKTC’ye yaptıkları hizmetler nedeni ile dönemin KKTC Cumhurbaşkanının da desteği ile 29 Ocak 2003 tarihinde, iktidarda bulunan Derviş Eroğlu liderliğindeki UBP-DP koalisyon hükümeti Bakanlar Kurulu, vatandaşlık yasasının Bakanlar Kuruluna verdiği yetki ile Jak Kamhi’ye ve Kamhi ailesinden Tüli Kamhi, Şinasi Kerim Kamhi ve Hayati Kamhi’ye KKTC vatandaşlığı verilmesi kararını almıştı. (Bakanlar Kurulu Karar No. E-235-2003 Tarih: 29/1/2003)
Ama bizlere de gurur veren bu onurlu vatandaşlık, tabandaki partililerine yaranmak için hiç düşünülmeden ve uzun vadede KKTC’ye getireceği zararlar hiç hesaplanmadan, dönemin siyasileri tarafından alınan yanlış bir karar sonrasında mahkemeye yapılan bir başvuru ile açılan davanın sonucunda iptal edildi.
Bakanlar Kurulunun aldığı kararın üzerinden daha 1 hafta bile geçmeden 5 Şubat 2003 tarihinde dönemin ana muhalefet partisi CTP tarafından, listede kimlerin olduğu iyice incelenmeden ve getirisi ile götürüsü hesaplanmadan açılan dava 4 yıl sürdü ve Yüksek İdare Mahkemesi KKTC Bakanlar Kurulu’nun 2002-2003 döneminde verdiği vatandaşlıklarda usulsüzlük yapıldığını hükme bağladı. Dava sonunda haklarında dava açılan 223 kişiden 156’sının vatandaşlıkları iptal edildi.
Vatandaşlıkları iptal edilen bu 156 kişinin içinde, Jak Kamhi (KKTC Kimlik Kartı No. 242968) ve Kamhi ailesinden üç kişiye ilaveten, ATO Başkanı Sinan S. Aygün (KKTC Kimlik kartı NO. 241034), Vatan ve Alman hastanelerinin sahibi, Universal Hospitals Group Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu’da (KKTC Kimlik Kartı No. 246681) bulunmaktaydı.
“Vatandaşlıkları iptal edilen” kelimeleri aslında kibar bir deyim, gerçekte bu insanlar “Vatandaşlıktan atıldılar.”
1991’de Dışişleri Bakanlığı “Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görülen, 1992’de İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden “Fahri Doktor” unvanı alan, Fransa Hükümeti’nce 1991’de “Legion d’Honneur” nişanına ve 1997’de Fransa Cumhurbaşkanı’nca “Commandeur dans l’Ordre National du Merite” nişanına layık görülen, 2003’te İspanya Kralı’nın “Commander of the Order of the Spanish Civil Merit” nişanı takdığı ve son olarak da Türkiye Cumhuriyetinin ara buluculuk görevi verdiği saygın bir kişiyi vatandaşlıktan atacak kadar hovarda ve ileriyi göremeyecek, vereceği zararları da hesaplayamayacak kadar da acemi politikacılara sahibiz maalesef.
Tanrı bizi, geleceğimizin belirleneceği müzakerelerin devam ettiği bu kritik dönemde daha kötü kararlardan korusun.