Kıbrıs’ta çözüme inanç azaldı

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 4 Ocak 2010 Saat : 12:12


 

Rum tarafından yayınlanan Simerini gazetesinin Pazar günkü manşeti Kıbrıslı Türklerle ilgili.


Simerini manşetinde Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorunundaki görüşlerini katılaştırdıklarını ve Federal bir çatı altında birleşme yerine “ayrılma istediklerini” yazdı.


Yaptırdıkları araştırma sonuçlarına göre, Kıbrıslı Türklerin “ayrılma veya bölünme” lehinde tavır takındıkları, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerle ilgili olarak kötümser oldukları, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la ilgili negatif düşüncelere sahip oldukları ve “Mülkiyet” konusuyla ilgili düşünceli oldukları ortaya çıktı.


Bu yazdıklarını da Kıbrıs Türk tarafındaki bir şirkete yaptırdığı kamuoyu araştırmasına dayandırdı.


Aslında ortaya çıkan sonuç yeni bir bulgu değil ve uzun zamandır bilinenin yeni bir tekrarı.


Kıbrıslı Türkler bu düşüncelerini ve bu yöndeki kararlarını 19 Nisan 2009 seçimlerinde zaten ortaya koymuşlardı. İki ayrı devlet olgusunu öne çıkaran Ulusal Birlik Partisine neredeyse her iki seçmenden bir tanesi destek vererek, 24 Nisan 2004 referandum kararın artık geçerli olmadığını ve Kıbrıslı Türklerin aklında, aradan geçen dönem içinde Rumları daha iyi tanımalarından ve yaşananlardan sonra yeni fikirler oluştuğunu, kullandıkları oylarla dünyaya duyurmuşlardı.
  
Hristofyas’a göre Federasyon şapkası altında Türklerin de içinde yer alacağı “Sözde Federasyonlaştırılmış Rum Üniter Devleti” üzerinde anlaşmaya varmak bile adadaki Türk askerinden kurtulmak için Kıbrıs Rum tarafının “verdiği büyük bir taviz”miş. 


Rum siyasi yetkililere göre Kıbrıs Türk tarafı, tezlerini şekillendirmez ve iki bölgeli iki toplumlu federasyona ve güçlü üniter erke sahip tek ve bir devlet kurulmasına uygun tezler sunmazlarsa, çözüm bulunması olanaksızmış ve bunun Nisan ayına kadar olması çok daha zor imiş. Sanki Türk tarafında Rumların egemen olduğu güçlü üniter bir devlet içinde yaşamayı kabul eden Kıbrıslı Türkler varmış gibi ahkam kesip şartlar koşuyorlar. Herhalde bu adamlar Kıbrıs adası yerine ayda yaşıyorlar.


Gerçekte buna Hristofyas da inanıyor ve Güney Lefkoşa’da gerçekleştirilen 16. EDON Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iki bölgeli iki toplumlu federasyondan şüphe duyulmasının, bölünme değirmenine su döktüğünü ve Kıbrıs konusunda var olan ikilemin “Federasyon veya Bölünme” şeklinde olduğunu dile getirerek, Kıbrıslı Türklere “Rumların egemen olacağı Üniter Federasyon çözümünü kabul edin” mesajını vermeye çalışıyor.


Gerçekte Rumların büyük bir çoğunluğu da Türklerle ortak bir yaşam istemiyor. Simerini gazetesi Rum tarafında da aynı hafta içinde aynı sorularla bir kamu oyu araştırması yaptırsaydı yaklaşık aynı oranda aynı yanıtları alacaktı. Her iki halk artık birlikte yaşamak istemiyor. Yirmibirinci yüzyılın Kıbrıs gerçeği bu. 


Cumhurbaşkanı Talat’ın veya Hristofyas’ın kendilerini seçen halkın büyük çoğunluğuna danışmadan veya büyük çoğunluğun nabzını tutmadan kafa kafaya verip bir anlaşmaya varmaları, üzerinde mutabakata vardıkları çözüm şeklinin çok da uzun ömürlü olmayacağı gerçeğini beraberinde getirecek.


Halka rağmen yapılan bir anlaşmanın ömrü, 16 ağustos 1960 tarihinde ilan edilen ve 21 Aralık 1963 tarihinde yıkılarak sadece 40 ay sürmüş olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ömründen daha da kısa olacaktır. Anlaşmadan birkaç ay sonra yapılacak referandumda bu anlaşma ya sıfırla çarpılacak, ya da halka rağmen kurulacak devlet daha ilk günlerinde kana bulanacak.


Belli ki ne Hristofyas, ne de Cumhurbaşkanı Talat bu gerçeğin pek farkında değiller ve görüşmeleri de bir hayal uğruna devam ettiriyorlar veya devam ettirmek zorunda bırakılıyorlar.


Elbet bir gün birileri çıkacak ve durun bakalım, siz ne Kıbrıs Rum halkının ne de Kıbrıs Türk halkının istekleri doğrultusunda görüşmeler yapmıyorsunuz, birleşme ve çalışmayacak bir federasyon yerine kadife ayrılığı konuşsanız daha iyi olacak diyecek.


Ve bu gün de çok uzakta değil.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?  
  • Sıra Kimde?
  • İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi?
  • Coni niye Kıbrıs’ta?
  • Ata Atun – Netflix, “Famagusta” adlı dizi
  • Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı?
  • Niyet başka akıbet başka!
  • İsrail Fikir mi Değiştiriyor?
  • Ata Atun, Kıbrıs TV
  • AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor
  • Okunma 24
    Kıbrıs’ta çözüme inanç azaldı için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar