Osetya- Rusya, KKTC-Türkiye Benzeşmesi

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 13 Ağustos 2008 Saat : 12:12


 

Rusya’nın 1991-2007 arasında yaşadığı Doğu Bloku ülkelerinin elden çıkması sürecinde, Güney Osetya’nın ikizi olan Kuzey Osetya Rusya Federasyonuna bağlı kalkmayı tercih etmişti. Diğer yarısı olan Güney Osetya da Abhazya ile birlikte Gürcistan toprakları içinde kalmıştı. Süreç içinde Rusya, G. Osetya ve Abhazya’da yaşayan insanların çoğuna Rus vatandaşlığı verdi ve her iki bölgede Rus etkisi fiilen başlamış oldu. Özellikle 1991’den beridir G. Osetya ve Abhazya’da iş başına gelen tüm hükümet üyeleri Rus vatandaşı olan Abhazlar ve Osetler. Yani Rusya bu bölgeye elini tam onyedi sene evvelsinden sokmuş.


Rusya’nın G. Osetya’ya yönelik askeri stratejisi ve harekâtının asıl amacı, Gürcistan’a ezici bir asker ve zırhlı gücü sokarak, yıllar içinde insanlarına vatandaşlık verdiği G. Osetya ve Abhazya’da yaşayan vatandaşlarını ve daha önceden bu bölgelerde konuşlanmış bulunan Rus Barış Gücü Birliklerini korumak, bölgeyi denetim ve kontrol altına almak. Gerçekte de bölgede tam bir Rus hâkimiyeti kurmak ve kendine bağlı uluslararası tanınmışlığı olan iki devletçik yaratmak.


G. Osetya’nın ve Abhazya’nın gerçek istekleri Gürcistan’dan ayrılmak. G. Osetyalılar, Kuzey Osetyalı soydaşlarının da egemenliği altında olduğu Rusya ile birleşmekten yana, buna karşın Abhazlar ise bağımsızlık istiyor.


Bölgede yaşayan Oset nüfusunun büyük bir bölümü, hem Gürcistan hem de Rus vatandaşı ve hemen hepsi de Ortodoks. Sovyetler Birliği döneminde özerklik statüsü alan ve 1989’da aynen KKTC gibi tek taraflı bağımsızlığını ilan eden G. Osetya, bağımsızlığının tanınmamış olmasına rağmen iç işlerini ve dış ilişkilerini 1991-1992 yıllarında kanlı Gürcü-Oset savaşından bu yana kendisi yönetiyor. G. Osetya yönetimi, bağımsızlık talebini tekrar gündeme getirmek için 1992’de referandum düzenledi. Ancak talep, uluslararası topluluğun ilgisini görmedi. 2006’da yapılan benzeri referandumda da halk büyük çoğunlukla bağımsızlıktan yana oy kullandı ama gene takan olmadı. Şimdi işin içinde Rusya var ve bağımsızlık konusunda yadsınamayacak bir katalizör. İster istemez G. Osetya’lıların bağımsızlık kararları bir gün gündeme gelecek. Tabii KKTC’nin de.


Dünkü Rusya-Fransa görüşmesinden sonra Sarkozy, “Rusya’nın vatandaşlarının çıkarlarını koruması son derece normal” diyerek Rusya’nın askeri harekâtına destek verdi.


Medvedev ise “Barış Planı”nın, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya ile ilgili uluslararası görüşmelerin başlatılmasını içerdiğini kaydetti. Medvedev’e göre sınırların kutsallığı ilkesi hiç önemli değil. ABD’nin son Irak Savaşı’nı uyduruk gerekçelerle başlatması ile Rusya’nın Güney Osetya’ya girmesi arasında Medvedev’e göre hiçbir fark yok.


Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin de, Rusya’nın operasyona son vermesi kararının bölgeden tamamen çekileceği anlamına gelmediğini, Rus askerlerinin Barış için orada olduklarını , Gürcü tarafının olası saldırısına anında karşılık vereceklerini ve bölgeyi tamamen boşaltmalarının “son derece mantık dışı” olacağını belirtti.


Nogovitsin, “Biz orada bulunmaya devam edeceğiz. Karşı taraf şiddete başvurursa buna anında karşılık vereceğiz” ifadelerini kullanarak, Rus ordusunun Güney Osetya’da süresiz kalacağını teyit etti.


Bu açıklamadan sonra herhalde Rusların bir daha “Türkiye adadan asker çeksin” demeye yüzleri olmayacak. Zaten bu nedenle de Amerika ağzını açıp bir tek kelime edemiyor. Amerikan askerlerinin de Irak’ta tatil yapmadığı kesin.


Bu konuda en güzel ve çarpıcı yorumu Almanya’nin Köln şehrinde yayınlanan Kölnische Rundschau gazetesi yaptı. Rusya’nın uluslararası hukuk kurallarını ihlal ederek Güney Osetya’ya girmesi ve askeri operasyon yayması kapsamında ele aldığı yorumunda, Putin’in, batının da benzer durumlarda aynı şeyleri yaptığına işaret ederek, uluslararası hukuku işine geldiği gibi kullandığı zaman, şaşırmamak gerektiğini belirtti.  


Güney Osetya’daki durum ile KKTC arasında bir benzeşme var mı?


Var, hem de tek yumurta ikizleri gibi.


Güney Osetya 1989’da tek taraflı Bağımsızlığını ilan etti, KKTC’de 1983 de.


Rusya’nın Güney Osetya’da Barış Gücü askerleri bulunuyor, KKTC’de de Türk Barış Kuvvetleri.


Rusya G. Osetya için, Türkiye de KKTC için savaşı göze aldı.


Rusya, Güney Osetya ile Abhazya’nın Gürcistan’a bağlı olduğunu resmen kabul ediyor. Ancak yaşanan politik ve tek yanlı saldırılar konusunda Güney Osetya ile Abhazya’nın yanında.  Türkiye de her zaman ve her koşulda, tek yanlı Rum saldırıları zamanından beri, ne pahasına olursa olsun hep Kıbrıslı Türklerin ve onların kurduğu KKTC’nin yanında.


Rusya’nın Güney Osetya konusunda atacağı her adım, ister uluslararası olsun ister tek taraflı, hep Türkiye’nin lehine olacak ve Kıbrıs konusundaki elini güçlendirecek.


2004 Referandumunda sonra Genel Sekreter Kofi Annan’ın hazırladığı rapora bile şerh koyan ve yayınlanmasına mani olan Rusya, artık Güvenlik Konseyinde taraflı davranamayacak ve KKTC ile Türkiye aleyhine söyleyeceği her söz, dönüp dolaşıp Güney Osetya konusunda kendisine geri gelecek.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Ata Atun – Netflix, “Famagusta” adlı dizi
  • Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı?
  • Niyet başka akıbet başka!
  • İsrail Fikir mi Değiştiriyor?
  • Ata Atun, Kıbrıs TV
  • AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor
  • Şanlı Erenköy Direnişi
  • AB mi, Türkiye mi?
  • Akdeniz’in Kalbinde Tarihin İzlerini Taşıyan Türk Adası
  • Ata Atun – NTV’de Barış Harekatı Anlatımı
  • Okunma 53
    Osetya- Rusya, KKTC-Türkiye Benzeşmesi için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar