Paralimni’deki kayıplarımız

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 6 Nisan 2011 Saat : 12:12


 

Neredeyse son on yıldır Kıbrıs TV, Genç TV, Kanal T, Ada TV, ART ve BRTK gibi yerel televizyon kanallarımızda “Kıbrıs Türk Milli Mücadele Tarihi” veya “Kıbrıs Türk Ulusal Direniş”iile ilgili çeşitli programlar yaptım.


Genelde konuklarım bazen Kıbrıs Türk siyasileri, bazen anavatan AKP, CHP, MHP milletvekilleri, bazen kamu görevlileri, bazen de Ulusal Direnişimize fiilen katılmış olan Mücahitler ve TMT’ciler oldu. İki kez de Güney Kıbrıs’tan önemli iki siyasiyi konuk ettim.


Bunlardan bir tanesi eski Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides’in kızı, eski DISY Lefkoşa MilletvekiliCathy Klerides, diğeri de Derinya’daara bölgede yer alan boş bir nöbetçi kulübesinden bayrağımızı direkten çalıp Avrupa Parlamentosuna götüren eski Avrupa Parlamentosu Kıbrıs DIKO Milletvekili MariosMatsakis’di.


ART’de sunduğum program yapı ve tarz olarak biraz daha farklıydı. Ekran dijital olarak ikiye bölünmüştü ve programa ben Lefkoşa ART stüdyosundan canlı olarak katılırken aynı anda da senkronize olarak Uluslararası İlişkiler Uzmanı Av. Gözde Kılıç Yaşın hanım da Ankara ART stüdyosundan canlı olarak katılmaktaydı. Konumuz haftanın güncel “Dış Politika “ olaylarıydı ve bazen de konuklarımız oluyordu. Konuğumuz Türkiye’den ise Ankara stüdyosundan, Kıbrıs’tan ise Lefkoşa stüdyosundan programa katılıyordu.  


Son yedi aydır düzenli olarak çarşamba geceleri saat 20:10’de Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) TV kanalı olan BRT1’de program ortağım Sayın İsmet Özgüren ile birlikte “Tarih konuşuyor” adlı bir programı sunuyoruz.


Programımız başlarken ve biterken, “1955-1974” yılları arasında yer alan Milli Mücadele ve Ulusal Direniş döneminde fiilen görev yapan TMT’cilerimizi ve Mücahitlerimizi programa katılmaya davet ediyorum.


Canlı olarak yaşadıklarını, gözlemlerini ve hatıralarını anlatmalarını rica ediyorum.


Programımızın sonunda tüm anlatılanlar kitaplaştırılacak ve “Kıbrıs Türkünün Şanlı Direniş” olarak tarihimize kazandırılacak çağrısıyla.


Her programdan sonra genelde iki veya üç kişi beni heyecanla aramakta ve bilgilerini aktarmak istediğini söylemekte.


Şu anda çekim için veya programa davet etmek için sıraya koyduğumuz yedi kişi var. Koşarak gideceğim kendilerine.


Bu haftanın sürprizini Güney Kıbrıs’ta yaşayan eski Mağusalı bir Rum yaptı.


Sürpriz hem de ne sürpriz.


Programı seyretmiş ve sonra da sora sora nerede yaşadığımı öğrenmiş.


Çat kapı geldi ve beni buldu.


1963-64 yıllarında yaşanan bir olayı anlattı bana, ismi saklı kalmak kaydı ile.


1964’de, içinde 3 Yunanlı subay ve Lefkoşa Polis Müdürü’nün oğlunun da bulunduğu bir otomobil Mağusa’nın Surlar içine girmiş.


Kale kapılarını emniyete alan mücahitler onları durdurmak istemişler,  Rumlar ateş edince de ateşle karşılık vermişler ve üç Yunanlı subay bu çatışmada ölürken bir tanesi de yaralı olarak kurtulmuş.


Ertesi günü bir grup EOKA’cıRum, Rum bölgesindeki bankalarda ve dükkanlarda çalışan, yolda işine gitmekte olan Kıbrıslı Türkleri tutuklamış.


Tümü de sivil olan ve bir önceki gün meydana gelen çatışma ile ilgileri olmayan bu 32 Kıbrıslı Türk’ü, arkası kapalı bir kamyona doldurup öldürülen Rumların intikamını almak için Paralimni’ye götürmüşler.


Ve devamla, “evimin hemen yanındaki bir kör kuyuya getirdiler esir Türkleri. Sayılarını hatırlamıyorum ama kalabalıktılar.


Türkleri iyice dövdükten ve işkence ettikten sonra canlı canlı kuyunun içine attılar ve en sonuncuyu da attıktan sonra da oraya bir başka araçla getirdikleri yanmamış kireç torbalarını açıp açıpkuyunun ağzından içeri döktüler.


Sonra da bir traktörün arkasına takılı, ovadaki hayvanları sulamak için su taşıdıkları, iki tekerlekli bir su tankını kuyunun yanına getirdiler ve kuyudan içeri su dökmeye başladılar.


Kuyunun içinden gelen feryatlar ve çığlıklar o kadar yüksek ve canhıraştı ki, duymamak için önce evin tüm pencerelerini kapattım. Durmak bilmeyen feryatlara dayanabilmek olanaksızdı.


Bir müddet sonra duruma dayanamayarak iki tane çocuğumu ve eşimi de alarak Larnaka’ya gittim.”


Yıllarca da bu kabusu ailecek yaşadık diyerek de sözlerine son verdi.


Kayıp Şahıslar Komitesine çağrım olsun. Paralimni’de kör kuyuda hunharca katledilen şehitlerimizin bazıları.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Ata Atun – Netflix, “Famagusta” adlı dizi
  • Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı?
  • Niyet başka akıbet başka!
  • İsrail Fikir mi Değiştiriyor?
  • Ata Atun, Kıbrıs TV
  • AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor
  • Şanlı Erenköy Direnişi
  • AB mi, Türkiye mi?
  • Akdeniz’in Kalbinde Tarihin İzlerini Taşıyan Türk Adası
  • Ata Atun – NTV’de Barış Harekatı Anlatımı
  • Okunma 65
    Paralimni’deki kayıplarımız için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar