Rum Siyasileri Tanımak (4/9)

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 2 Şubat 2014 Saat : 8:00


 

3. bölümün devamı…

 

İki dönemdir Rum -Ermeni kökenli Marios Garoyan’ın başkanlığını yaptığı DIKO, 1 Aralık 2013 tarihinde yaptığı Genel Kurul’da parti başkanlığına Nikolas Papadopulos’u getirdi. Gerçekte  Kyprianu ve Papadopulos aileleri arasında geçen bu son seçimi Papadopulos ailesi kazandı.

 

Demokratik Parti (DIKO)

Siyasi Yelpazedeki yeri: Kıbrıs Rum Milliyetçisi Parti

 

DIKO, Makarios’un sıkı takipçisi ve çömezi Spiros Kyprianou tarafından 1976 yılında kuruldu.

 

Spiros Kyprianou da aynen Glafkos Klerides gibi 1950 yılında Başpiskopos seçilen Makarios’un seçildiği günden beri yanından hiç ayrılmadı. 1955 yılında EOKA’nın kuruluşunda rol aldı ve 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk kabinesinde Bakanlık görevi yaptı. 1960’lı yılların başında Türkleri organize bir biçimde imha etme çalışmaları başlatılan “Akritas Planı”nın hazırlanmasında ve uygulamaya konmasında önemli görevler yaptı. Makarios’un öldüğü dönemde Rum Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevini yapmaktaydı.  Önce Rum Cumhurbaşkanlığına vekalet etti ve sonra da yapılan seçimde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) 2. Başkanlığına seçildi.

 

EOKA’nın kuruluşundan hemen sonra üst kademede görev yapan Tassos Papadopulos da, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk kabinesinde Bakanlık görevinde bulundu. Türkleri adadan silip atmaya yönelik Akritas Planını bizzat kaleme aldı. Kyprianou’nun ölümünden sonra DIKO’nun 2. Başkanı seçildi. 2003 yılında yapılan Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde GKRY’nin 5. Başkanı oldu.

 

Şunu hatırlatalım; Kyprianou’nuyu ve Papadopulos’u, Kıbrıs Rum halkına yaptığı hizmetlerin değerini ölçmek için terazinin karşılıklı kefelerine koysanız, terazi kesinlikle dengede kalır.

 

Makarios,  “Büyük Ülkü” olan Enosis’i gerçekleştiren Yunan (Helen) Dünyasının kahramanı olmayı ve tarihe bu unvanla geçmeyi hayal ederken, 1974 Mutlu Barış Harekatı sonrasında adanın üçte birini bir daha geri alamamak üzere Türklere kaptırınca kahrından öldü ve yerine Spiros Kyprianou Rumların Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

 

DIKO’da parti Genel Başkanı olarak Kyprianou (1976-2000) ölünce, yerine Papadopulos (2000-2006) geçti. Papadopulos ölünce de yerine Kyprianou ailesinin adayı Rum-Ermeni kökenli Marios Garoyan “Parti Başkanı” seçildi. 1 Aralık 2013 tarihinde yapılan Genel Başkanlık seçimini bu sefer Papadopulos ailesinin adayı Nikolas Papadopulos kazandı.

 

2004 Annan Planının tartışıldığı dönemde, DIKO plana büyük bir coşku ile karşı çıkmış ve dönemin DIKO başkanı ve Rum Cumhurbaşkanı olan Tassos Papadopulos, TV’ye çıkarak ağlayarak Rum halkına “Hayır” çağrısı yapmıştı.

 

DIKO Kıbrıs Rum milliyetçiliğine sıkı sıkıya bağlı ve adanın sadece Rumlar tarafından idare edilmesi fikrini kendine ülkü edinmiş bir Rum siyasi partisidir.

 

DIKO kurulmadan evvel de partiyi kuran taraftarlar hep Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinden (Makarios’dan) menfaat sağladıklarından, parti kurulduktan sonra da bu menfaat düzenini devam ettirdiler. Bu nedenle de Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetine ve Kıbrıs Rum milliyetçiliğine sıkı sıkı bağlıdırlar.

 

Kıbrıs Rum tarafındaki “Siyasi Yapılanmayı” ve Kıbrıslı Rumların Kıbrıs konusuna bakışını anlatan bu yazı dizisi devam edecek…

 

Ata ATUN

e-mail: ata@kk.tc

http://www.ataatun.com

29 Ocak 2014

 

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Sıra Kimde?
  • İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi?
  • Coni niye Kıbrıs’ta?
  • Ata Atun – Netflix, “Famagusta” adlı dizi
  • Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı?
  • Niyet başka akıbet başka!
  • İsrail Fikir mi Değiştiriyor?
  • Ata Atun, Kıbrıs TV
  • AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor
  • Şanlı Erenköy Direnişi
  • Okunma 96
    Rum Siyasileri Tanımak (4/9) için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar