Seçimler sanki 2ci Referandum mu?

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 22 Şubat 2005 Saat : 2:35


 

Ben Pazar günü yapılan seçimlere daha değişik bir perspektiften bakarak değerlendirmek istiyorum. Belki sizde bana hak verirsiniz.

Sanki bu seçimler, 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan 1.ci Referandumun rövanşı niteliğinde yapıldı.

Dış basın seçimlerimize bayağı ilgi gösterdi. Seçimi izlemek için akredite olan 150 gazetecinin 54’ünü yani %33’ünü Rum gazeteciler oluşturdu. Canlı yayın araçlarıyla sonuçları dakika dakika aktaran Rum gazeteciler, liderleri de seçim sonrası nasıl bir politika izleneceği konusunda soru yağmuruna tuttu. Türkiye’nin önde medya kuruluşları Pazar akşamı Sarayönü Meydanı’ndaydı ve oradan canlı yayaın yaptılar. Seçimi Çin, İspanya, İtalya, Fransa, Japonya ve İran’dan da gazeteciler izledi. AB’nin Kıbrıs Büyükelçisi Adrian Van Deer Meer, Saray Otel’de kurulan basın merkezine giderek, seçimi takip etti.

KKTC halkı, erken genel seçimlerde verdiği oylarla Kıbrıs Türk’ü için şerefli bir çözüm arzulayan ve dünya ile kucaklaşması düşüncesinde olanları KKTC Meclisine çoğunluk olarak soktu. Sonuçlardan algılanan, halkın yaklaşık %58’sinin geçmiş CTP + DP koalisyonunu ve koalisyonun son 14 aylık icraatını onayladıklarını göstermektedir.

UBP ise yüzde olarak aynı kalmakla beraber milletvekili sayısını bir arttırmıştır. Bu orana bakarsanız bunun %5 eksiği ile neredeyse referandumdaki “Hayır” oyları ile örtüştüğünü görürsünüz.

Bu seçimler, Rumların 24 Nisan 2003 tarihinde yapılan referandumda  Annan Planını reddetmesi ile tekrar gündeme gelen ve 2005 ortasında başlayacağı sinyalleri verilen yeni görüşmelerden evvel yapıldı ve Meclisin aritmetiği değişti. BM denetimindeki yeni görüşmeler için gerekli olan girişimlerin 16 Nisan’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından başlaması hiçte sürpriz olmamalı.

Mecliste çözüm isteyen partilerin, tekrar ve daha sağlam bir şekilde iktidar gelmesi ve Cumhurbaşkanın değişecek olması, Kıbrıs konusundaki gelişmeleri bence çok hızlandıracak.

Tabii oluşacak yeni hükümetin yapması gereken ilk işi, hala 2003 bütçesini kullanan KKTC’nin 2004 ve 2005 bütçelerini Meclis’ten geçirmek olmalıdır. CTP- DP koalisyonunun, üç milletvekilinin istifasıyla birlikte 50 sandalyeli Meclis’teki çoğunluğunu kaybetmesi, KKTC’nin 2004 bütçesinin Meclis’ten geçmesini engellemişti. Şimdi aynı partilerin 30 Milletvekili var ve Muhalefetin yasaları engellemesi veya yasalar görüşülemesin, geçmesin diye Meclis nisabını düşürebilmesi artık mümkün değil.

Kıbrıs konusunda, CTP ve DP’nin ortak noktaları çok fazla.  Başbakan Mehmet Ali Talat liderliğindeki Cumhuriyetçi Türk Partisi, AB ile bütünleşme ve çözümü benimserken, Serdar Denktaş liderliğindeki Demokrat Parti’de aynı şekilde AB ile bütünleşme ve çözümü hedef alıyor ve buna ilaveten Rumlara son bir şans verilerek görüşmelerin yapılmasını, görüşmelerden sonuç alınmaz ise Rumlarla artık yolların ayrılmasını ve dünya ile KKTC olarak entegrasyonu benimsemiş.

Hade Hayırlısı….

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Sıra Kimde?
  • İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi?
  • Coni niye Kıbrıs’ta?
  • Ata Atun – Netflix, “Famagusta” adlı dizi
  • Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı?
  • Niyet başka akıbet başka!
  • İsrail Fikir mi Değiştiriyor?
  • Ata Atun, Kıbrıs TV
  • AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor
  • Şanlı Erenköy Direnişi
  • Okunma 47
    Seçimler sanki 2ci Referandum mu? için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar