Türkiye Finlandiya Önerilerine Yumuşak

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 12 Ekim 2006 Saat : 6:59


 

AB’den gelen haberler, Türkiye’nin önerilere olumlu yanıt vererek önerilerin kabul edilmesini incelediği doğrultusunda.

Bu saate kadar hiç kimse Türkiye’den “HAYIR” lafını duymamış.

 

Tam aksine AB’li diplomatlar Türk yetkililerinin ilk kez Maraş’ın BM’ye verilmesi konusunu ciddi bir biçimde incelediğini söylüyorlar. Buna karşın Türkiye’nin Ercan’a ve Ercan’dan yapılan uçuşların yasallaştırılmasına da talep etmeye devam ettiğini vurguluyorlar.

 

İşin ilginç yanı Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti yönetimi’nin de, Finlandiya önerisine yönelik olumlu mesajlar göndermesi. Öneriye olumlu yaklaşan Rumların, konu hakkında ciddi çekinceleri de var ve bunu da saklamıyorlar.

 

İddialara göre Rumlar sol gösterip sağ vurmak niyetinde ve işin son aşamasında “HAYIR” yerine Finlandiya önerilerine “EVET” diyecekler. Benim bulgularım tamı tamına böyle.

İlginç olan gelişme, Finlandiya Önerilerinin fikir babalarının,  öneriye dıştan başka  taleplerin enjekte edilmesinin, formüle ilişkin hassas dengenin bozulacağına dair inançları. Bu nedenle de “öneri paketinin açılmasını” veya “genişletilmesini” şimdilik arzulamıyorlar.

Bu ana kadar gerek Ankara’dan gerekse de Rumlardan gelen mesajların olumlu olması nedeni ile de başta Finlandiya olmak üzere herkes iyimserlik içinde. Üstüne üstlük, Talat’ın tüm çırpınmalarına ve “izolasyonlar kaldırılmalıdır” taleplerine rağmen bayağı bayağı “önerilerin kabul edileceği” fikrine kendilerini iyice kaptırmışlar.

 

Ben buna bıyık altından gülüp,  “Papadopulos’u daha tanımamışlar” derim sadece.

 

Bunun açık ispatı, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Yönetimi’nin, daha işin başında Türkiye’nin AB yükümlülüklerinin, doğrudan ticaret ile ilişkilendirilemeyeceği düşüncesini ortaya koymaları. Tabi bu düşünce pek inandırıcı kabul edilmedi ve Avrupa Birliği içinde şimdilik pek taraftar bulmadı.

Finlandiya ve diğer üyeler şimdilik, Kıbrıs’lı Rumların AB içerisinde önerilen uzlaşmaya “hayır” diyen ülke olmak istemeyeceğine inanıyorlar ve Kıbrıs’lı Rumların, çekincelerine rağmen, öneriye “EVET” deyeceklerini düşünüyorlar.

 

Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetini’nin şu anda “HAYIR” dememesine karşın, el altından  sadece Maraş’ın BM’ye verilmesiyle  tatmin olmadıklarını ve Maraş’ın, 1974 öncesi Rum  sahiplerinin, önümüzdeki 18 ay içerisinde veya biraz daha geç olarak, yani en geç 2009 yılının Ocak ayından evvel Maraş’a geri dönmelerini talep ettiklerini ilgili ilgisiz herkese söylüyorlar.

Yakında bunu yazılı bir talep haline sokarlarsa ve de Türkiye-AB müzakerelerinde VETO konusu yaparlarsa hiç şaşmamak gerekir.

Zaten müzakereler ile ilgili AB’den gelen haberlere göre Yunanistan ve Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti, Türkiye’nin AB’ye katılımıyla ilgili Brüksel’deki Çalışma Grubu’nun “Sanayi Politikası” başlığını ele almasını bloke ettiler ve bu konu bu günkü “Daimi Temsilciler” toplantısının gündemine gelirse gene aynı şeyi yapacaklar ve bloke edecekler.

 

Amaçları Finlandiya Önerileri içinde yer alan Maraş’ın açılması maddesini cımbızla önerinin içinden çekmek ve Çalışma Grubu içinde kullanacakları “BLOKAJ” ile başlıkların açılmasını önlemek arkasından da istekleri yerine gelmezse “VETO KULLANMAK” kozunu öne sürerek Maraş’ı ele geçirmek.

Zaten Brüksel kulislerinden gelen haberler, Yunanistan ve Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti  temsilcilerinin, evvelki gün yapılan Çalışma Grubu toplantısında, Türkiye’nin AB yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Çalışma Grubunda yapacakları blokajda başarılı olamazlarsa,  Müzakere Başlıkların görüşülmesini bir şekilde “VETO” kullanmadan önleyeceklerini açıkça ifade ettikleri doğrultusunda.

 

İşler gittikçe kızışıyor.

Türkiye’de 2007’nin  Mayıs ayındaki yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile Ekim Ayında yapılacak Milletvekilliği seçimleri nedeni ile AKP hükümeti yumuşak davranış içine giremez durumda iken, 21 Şubat 2008’de yapılacak Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimleri de, Rumları aynı pota içine sokuyor.

 

Dış politika, Türkiye-AB müzakereleri ve Türkiye-Kıbrıs Rum ilişkileri önümüzdeki 30 ay  içinde bayağı hareketli ve sert geçecek anlaşılan. İşin kötü tarafı, oynanan bu oyunda KKTC yok ve maalesef tribünlerde oturabilmek için bilet arıyor. Şimdilik KKTC saha dışında.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Ata Atun – Netflix, “Famagusta” adlı dizi
  • Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı?
  • Niyet başka akıbet başka!
  • İsrail Fikir mi Değiştiriyor?
  • Ata Atun, Kıbrıs TV
  • AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor
  • Şanlı Erenköy Direnişi
  • AB mi, Türkiye mi?
  • Akdeniz’in Kalbinde Tarihin İzlerini Taşıyan Türk Adası
  • Ata Atun – NTV’de Barış Harekatı Anlatımı
  • Okunma 59
    Türkiye Finlandiya Önerilerine Yumuşak için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3

    Arşivler

    Son Yorumlar