Yakındoğu Üniversitesi’nin uçağı |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Bir müddet evvel bir köşe yazımda, Yakın Doğu Üniversitesinin almayı planladığı bir ambulans uçağından bahsetmiştim.
Gerçekte o günlerde ilk aldığım bilgiler alınacak uçağın “Ambulans uçak” olduğu ile sınırlıydı. Günler ve haftalar geçtikçe bu uçağın ne olduğu, tipi, modeli, hangi amaçla alındığı ve hangi işler için kullanılacağı yavaş yavaş berraklaşmaya başladı.
İlk başta söylemem gereken, söz konusu uçağın alımı ile ilgili “Düşünce ve Mantık”ın gerçekten de olağanüstü olduğu.
Alınmış olan uçak hem “Ambulans uçak”, hem de bildiğimiz yolcu taşıyabilen iş uçağı tipinde. Koltuklarının çıkması ve ambulansa dönüşmesi için gereken zaman sadece 15 dakika.
Yakın Doğu Üniversitesi söz konusu uçağı, yakında açılışı yapılacak olan Yakın doğu Hastane’si için aldı.
Uçağın iki adet önemli görev alanı bulunmakta.
Birincisi ve en önemlisi, KKTC’de tedavisine olanak bulunmayan ve hareket etmesi sağlığına zarar verecek hastaların, söz konusu hastanın hastalığının tedavisinde uzmanlaşmış bir diğer hastaneye en kısa zamanda ulaştırılması. Uçağın tek havalanmadaki menzili Avrupa’nın önemli kentlerine kadar uzayabilmekte. Uçak bir ambulansta gerekli olan her tür donanıma sahip. Hastalar tam bir yoğun bakım koşullarında gitmeleri gereken yere ulaştırılacak.
İkinci ve birinci kadar önemli olan diğer görevi ise tıppın her alanında uzmanlaşmış ünlü profesör ve cerrahları günü birlik adaya taşımak.
Yakın Doğu Tıp Fakültesi ile birebir bağı olacak olan Yakın Doğu Hastanesi, Türkiye’de tıp alanında ilk üç içinde yer alan Hacettepe Tıp Fakültesi ve Hastanesi ile tam bir işbirliği içinde faaliyetlerini yürütecek.
Hacettepe Üniversitesinde ve hastanesinde görev yapan ve alanlarında haklı bir ün yapmış olan seçme hocalar, haftanın beş günü rotasyon usulü ile günü birlik KKTC’ye söz konusu uçakla taşınacak.
Ünleri Türkiye dışına taşmış bu güzide insanlar Yakın Doğu Hastanesinde her tür teşhisi, tedaviyi, bakımı ve ameliyatı Hacettepe Hastanesindeki ekibi ile birlikte en yeni aletlerle yapacak.
Örnek olarak Pazartesi günü belli bir saatte KKTC’ye getirilecek olan “Beyin Cerrahisi” ekibi, üniversitede gerekli dersleri verdikten, hastanede de teşhis, muayene, bakım ve ameliyatlarını yaptıktan sonra Pazartesi gecesi Ankara’ya tekrar götürülecek. Gece Ankara’da kalacak olan uçak ertesi gün belirlenmiş saatte bir başka ekibi, örneğin “Onkoloji” ekibini aynı maksatlar için KKTC’ye getirecek ve bu ekip da hem üniversitede hem de hastanede, sanki Hacettepe Üniversitesinde ve Hastanesindeymiş gibi tüm görevlerini eksiksiz yaparak gece Ankara’ya geri götürülecek.
Bu şekilde düzenli bir taşıma ile bir veya birden fazla ekipler aksamasız bir şekilde KKTC’ye taşınacak.
Şimdilik uçağın kullanım maksatlarından iki tanesi bu. Zaman ilerledikçe tabii ki kullanım amacı ve yöntemi de, gelişmelere ve daha iyi hizmet amacına uygun oarak değişecek.
Bu konudaki bir başka güzel bilgi ise, Hastanenin açılışına bin tane Türkiye’de ve dünya’da tıp alanında ün yapmış Profesörlerin ve Cerrahların davet edilmiş olmaları.
Hastanenin açılışı, Yakın doğu Hastanesinin adına yakışır bir şekilde, bir “TIP ŞENLİĞİ” ile olacak.
Bu büyük düşünceyi gerçekleştirmek başarısını gösteren ve hayata geçiren Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektör’ü Sayın Dr. Suat Günsel’i ve yakın çalışma arkadaşlarını, bir KKTC vatandaşı olarak kutlarım.
Belki de daha doğrusu, “KKTC halkı olarak kutlarız”dır.