Yeni Bakan, Eskisi ile bir müddet beraber çalışsa daha iyi olmazmı?

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 25 Şubat 2005 Saat : 2:36


 

ABD Devlet yönetiminde benim çok benimsediğim bir uygulama var. Aslında bu uygulama ABD’deki tüm Sivil Toplum Örgütleri ve Özel Şirketler tarafından da yıllar önce benimsenmiş.

Amerika’da ilk Cumhubaşkanının seçildiği 18.ci yüzyıldan beri bu kavram devlette uygulanmakta ve neredeyse 19.cu yüz yıldan beridirde  tüm önemi Sivil Toplum Örgütlerinde ve özel şirketlerde başarı ile  tatbik edilmektedir. Amerika’nın çok kısa olan tarihine rağmen bu gün dünya lideri olmasının arkasında veya temelinde belkide bu kavramın da bir parça katkısı bulunmaktadır.

Nedir bu kavram. Basit kelimelerle bu kavramı “Görevi devredecek olan yönetici (Eskisi) ile görevi devralacak yöneticinin (Yenisi) bir müddet beraber çalışmaları” uygulaması olarak tanımlayabiliriz.

Bu kavramın yakın dönemdeki en canlı örneklerden bazılarını, aşağıda özetliyorum;

  • Kasımın ilk haftası yapılan ABD Devlet Başkanlığı seçimlerini kazanan George W. Bush, yeni (2.ci dönem) Başkanlık görevine ancak 6 Ocak’ta, yani seçimi kazanmasından tam 2 ay sonra, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisinin onayı ile resmen başlayabildi. Eski Devlet Başkanı kendisi olduğu için görevi gene kendisinden devraldı ama eğer seçimleri Kerry kazanmış olsaydı ancak daha şimdi ABD devlet Başkanı olabilecekti.
  • 16 Kasım’da yeni Başkan George W. Bush tarafından ABD Dış İşleri Bakanlığı görevine atanan “Kara Kaplan” lakaplı Bayan Dr. Condeleeza Rice veya kısaca “Condi(Türkçede Kondi olarak okunuyor), bu görevini aradan 64 gün geçtikten sonra yani 20 Ocak tarihinde şimdiki Dış İşleri Bakanı Colin Powell’dan devralacak.

Peki bu aylar önce yeni görevlere atanan kişiler niçin 2 ay kapıda bekletilmekte ve yeni görevlerine atandıkları gün başlayamamaktadırlar.

Aslında bu kavramın arkasındaki mantık “Göreve yeni atanan kişinin görevi devredecek olan ile belirli bir dönem beraber çalışarak veya işbirliği yaparak Devletin veya ilgili Bakanlığın genel uygulaması, Devletin yürürlükteki prensipleri ve özel (siyasi ve kişisel) ilişkiler hakkında detaylı bilgi sahibi olması ve yeni görevine bu bilgiler ile başlayarak önde doğru adım atmasına zemin hazırlamaktır.

Bizde maalesef bunun tam tersi olmaktadır. Bırakın “Eski”si ile “Yeni”sinin bir müddet beraber çalışmalarını, görevi devredecek olan Bakan bazen görevini devretmeye bile gitmemektedir.

Seçimlerimizden sonra (Meclis ve Cumhurbaşkanlığı) bence ABD’nin yüzyıllarca uyguladığı bu kavramı dikkate almanın ve belkide yürürlüğe de koymanın büyük faydası olacağı düşüncesindeyim. Bu yeni kavramın görevi devralacak Siyasiler tarafından uygulanacak olan siyasi, ekonomik, kültürel ve ticari politikalara sağlam ve sürdürülebilir bir zemin hazırlayacağına ve herşeyi sil baştan yaparak işe sıfırdan başlamanın yaratacağı olumsuzlukları da büyük oranda azaltacağına inanıyorum…

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Ata Atun – Netflix, “Famagusta” adlı dizi
  • Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı?
  • Niyet başka akıbet başka!
  • İsrail Fikir mi Değiştiriyor?
  • Ata Atun, Kıbrıs TV
  • AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor
  • Şanlı Erenköy Direnişi
  • AB mi, Türkiye mi?
  • Akdeniz’in Kalbinde Tarihin İzlerini Taşıyan Türk Adası
  • Ata Atun – NTV’de Barış Harekatı Anlatımı
  • Okunma 54
    Yeni Bakan, Eskisi ile bir müddet beraber çalışsa daha iyi olmazmı? için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar